Ensimmäinen opiskeluvuosi Rovaniemellä


Moi! Olen Saana ja opiskelen toista vuotta taiteiden tiedekunnassa, sisustus- ja tekstiilimuotoilun koulutusohejlmassa. Tässä ensimmäisessä postauksessa ajattelin esitellä vähän sitä kuka olen ja mistä tulen sekä mitä olen ollut mieltä ensimmäisestä opiskeluvuodestani.Kuka siis olen?
Olen kotoisin Vantaalta ja asunut pääkaupunkiseudulla koko tähänastisen elämäni, lukuun ottamatta yhtä Lahden kansanopiston kuvataidelinjalla vietettyä välivuotta. Täytin äskettäin kolmekymmentä ja edellisistä opinnoistani on vierähtänyt jo jokunen vuosi, tarkalleen ottaen kahdeksan. Lukion jälkeen valmistuin vielä ammattikoulusta modistiksi eli hatuntekijäksi, mutta päivääkään en niitä töitä ole tehnyt vaan aivan muita sekalaisia hommia aina viime kesään asti.
Oltuani tuolloin neljättä vuotta samassa kaupan alan työpaikassa päätin, että on aika muutokselle. Lappiin hakeutumisen taustalla vaikutti myös täältä kotoisin oleva avomies, joka kovasti kaipaili takaisin kotiseuduilleen. Yllätys ja jännitys oli suuri, kun pääsinkin ensiyrittämällä Taiteiden tiedekunnan opiskelijaksi! Muuttoruljanssi kolmen kissan kanssa lähes toiselta puolelta Suomea oli aikamoinen ja vaati monia liikkuvia osia ja paljon apua perheenjäseniltä, mutta jo heinäkuun lopulla oli tavarat siirretty Espoon kodista Rovaniemelle ja uusi elämä sai alkaa.Miten ensimmäinen vuosi Rovaniemellä sitten on sujunut?
Olen kotiutunut tänne paremmin kuin aluksi osasin kuvitella. Ennakkoluulot olivat ehkä ne yleisimmät: kuinka selvitä pitkästä kaamoksesta, miten tällainen vilukissa kestää ihan oikeat talvipakkaset, osaako monen vuoden tauon jälkeen enää opiskella ja millainen ylipäätään on Lapin yliopisto? Säähän ja talveen liittyviin ennakkoajatuksiin voi pähkinänkuoressa sanoa, että se kuinka selviät talvesta täällä riippuu siitä kehtaako vetää talvipakkasilla ne toppahousut jalkaan ja untsikan niskaan. Itsestään selvän oloinen vastaus, mutta kyllä sen oikean talvivaatetuksen merkitys on ainakin itselle korostunut täällä kun puskee välillä tuulessa ja tuiskussa jokivartta pitkin yliopistolle.
Viime talvi helli etelän pimeisiin loskakeleihin tottunutta valtavilla lumikinoksilla ja kuvankauniilla joululla, eli kaamoskin sujuu yllättävän paljon helpommin kun maassa on reilu kerros lunta valaisemassa. Kaamos tarjoilee usein myös mahtavia värejä kun aurinko käväisee taivaanrannassa. Onneksi nykyisin kamera kulkee kännykässä mukana niin saa taltioituja näitä hetkiä aina kun niitä eteen sattuu.

Opiskelu Taiteiden tiedekunnassa on ollut toisaalta helpompaa kuin mitä on kuvitellut yliopisto-opiskelujen olevan, mutta haasteitakin on riittänyt. Teoreettista opiskelua ja tenttejä ei oikeastaan ole, mikä aluksi yllätti mutta toisaalta luovilla aloilla kyse on enemmän käytännön tekemisestä kuin kirjan lukemisesta ja luennoilla istumisesta, vaikka luentojakin pienimuotoisesti toki on.
Kurssien tiivis aikataulu ja intensiteetti on monesti tuntunut haastavalta. Kun kurssiin on sisältynyt täysin uuden suunnitteluohjelman tai vaikka tietokoneohjattujen kangaspuiden käytön opettelu ja lisäksi on täytynyt ideoida, protoilla ja suunnitella kurssityötä, on aika välillä kortilla. Oman ajankäytön suunnittelu onkin pistetty monesti tulikokeeseen.. Toisaalta se valmentaa työelämään, jossa ei  myöskään tule olemaan viikkoja aikaa projektin suunnitteluun ja idean esittämiseen asiakkaalle.
Yliopistona LaY ja TTK on mielestäni viihtyisä ja oman linjan pieni porukka on hyvin samanhenkistä. Sillä, että kaikki tulee toimeen ja viihtyy yhdessä on suuri merkitys, koska teemme kuitenkin paljon myös yhteisiä projekteja. Myöhemmin tässä blogissa esittelen varmaankin yksityiskohtaisemmin mitä meidän Sitemulaisten opintoihin kuuluu. Onnekasta on myös, että meillä on täällä yliopistolla todella hyvät puitteet alan opiskeluun erilaisten työpajojen ja –tilojen puolesta.
Loppuyhteenvetona vielä minusta sen verran, että vapaa-ajan harrastuksiin kuuluu pitkälti avomiehen kanssa retkeily täällä mahtavassa luonnossa ja siinä samalla valokuvaaminen. Valokuvausharrastus toivottavasti saa lisäantia ja haastetta myös valokuvauksen sivuaineesta jonka aloitin tänä syksynä.
Opiskelijablogiin kirjoittaminen on minulle mielenkiintoinen uusi aluevaltaus ja kiva että sain tilaisuuden jakaa omia ajatuksia opinnoista ja elämästä täällä Rovaniemellä!

Kommentit

Suositut tekstit