Luonto kasvattaa


Aurinkoista ja ruskan värikästä syyskuuta!
Nimeni on Vili ja opiskelen täällä Lapin yliopistossa toista vuotta luokanopettajaksi luontokasvatuspainotuksella. Ikää on ihan kohta 23 vuotta täynnä ja olen kotoisin Porista. Rovaniemelle minut toi seikkailunjano ja sydäntäni lähellä oleva kaunis luonto, jossa tykkään liikkua ja tutkia sen ihmeitä. Harrastuksiani ovat musisointi monissa muodoissaan, pöytälaatikkorunoilu sekä elämän suurten ja pienten kysymysten pohtiminen.


Oma lukuvuoteni starttasi jo elokuun puolivälissä, kun luontoliikunnan kurssin porukalla teimme neljän vuorokauden vaelluksen Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon. Loppukesän aurinko kimalteli vedenpinnassa meloessamme pitkin Ounasjoen koskia. Vaelsimme tuntureiden poikki takaisin Hettaan käyden huiputtamassa Outtakan ja Pyhäkeron huiput. Reissu oli mahtava kesälomani lopetus ja huima aloitus syksyn opiskeluille.  

 
Sioskoski

Tuutorina toimiessani minulta tullaan silloin tällöin kysymään, että mikäs se luontokasvatuspainotteinen luokanopettajakoulutus oikein onkaan. Onko se eräjormailulinja? Vaikka itse viihdynkin kovasti ulkotiloissa, LuKa tarkoittaa aivan jotain muuta. Se on toimintaa koulun ulkopuolisissa oppimisympäristöissä, luontoon liittyviä projekteja, kestävää kehitystä ja vaikka mitä. Opinnoista saa hyvin itsensä näköisen. Tunturivaellus on yksi valittavista opinnoista. Painotus alkaa näkyä vähitellen ja me LuKalaiset käymme täysin samat opinnot kuin muutkin luokanopeopiskelijat. Oikeastaan LuKa näkyy parhaiten omassa ajattelussa; miten voin opettajana ollessani hyödyntää opetuksessa ympäristöäni?

Outtakka

Olen Lapikkaan eli Lapin Yliopiston luokanopettajaopiskelijoiden ainejärjestön tuutori ja aktiivisesti mukana sen toiminnassa. Tämän lukuvuoden aloitukseen on minulla siis mahtunut paljon touhuttavaa. Voin kertoa miten upeaa on ollut päästä tutustumaan uusiin ihmisiin ja järjestämään hauskoja tapahtumia. Paremmin ei toinen kouluvuosi olisi voinutkaan lähteä käyntiin. 
Minulta on myös kysytty vinkkejä yliopisto-opiskeluun ja haluankin jakaa teille yhden hyväksi havaitsemani kliseiseltä kuulostavan ajatuksen; Kannattaa valita itselleen mielenkiintoisin, ei suinkaan helpoin tie. Se on tärkeintä, mitä sinulle itsellesi jää käteen opiskeluista. Rakastan latinankielisiä sananlaskuja ja päätänkin kirjoitukseni sitaattiin: ” Nōn scholae, sed vītae discimus” – Emme opiskele koulua vaan elämää varten.

 Vili Peltomäki, LuKa-luokanopettajaopiskelija 2 vk, Lapikkaan tuutori

 

Kommentit

Suositut tekstit