Pysähdy

Kuinka joululomasi sujui? Saitko rentouduttua? Minä en. Jouluani leimasi jatkuva kiire. En muista että olisin viettänyt kahta yötä samassa paikassa. Ollako kotona, mökillä vai poikaystävän ja hänen perheensä luona? Jaanko aikani siskojen vai poikaystäväni kanssa? Minulla oli jatkuvasti matkalaukku pakattuna. Nukuin huonosti. Pimeys väsytti tänä vuonna entistä enemmän. En osannut olla paikoillani. Pysähtyä ja antaa aikaa itselleni - tai kenellekään muulle.

Sain kuitenkin toteutettua yhden haaveeni, josta kirjoitinkin jo viime vuoden puolella. Luin kirjan. Kokonaisen kirjan. Steven Kotler: The Rise Of Superman. Kirjassa Kotler käsittelee lähinnä extreme urheilijoiden flow-kokemuksia. Flow on syvän keskittymisen tila, joka mahdollistaa venymisen huippusuorituksiin - niin fyysisiin kuin henkisiin. Flow-tutkimuksen tuoksista voi olla hyötyä myös tavallisessa työssä ja opiskelussa. Eräs paremman suorituksen keskeinen tekijä on läsnäolo. Kuinka vaikeaa tässä ajassa onkaan keskittyä yhteen tehtävään kerrallaan ja sulkea kaikki muu ulkopuolelle. Kotlerin sanoin: Tunnin keskeytymätön työ on parempi kuin kaksi tuntia jatkuvaa on-off -tilaa.

Tätä päivää leimaa multitäskäämisen ihanne. Kun on monta rautaa tulessa, mistään ei kuitenkaan tahdo tulla mitään. Huomaatko kirjoittavasi sähköpostia samalla kun luet tenttiin? Päivitätkö facebook-sivua vartin välein istuessasi iltaa ystäviesi kanssa? Luuletko saavasi näin aikaan yhtään enemmän tai paremmin? 

Läsnäolo on tärkeää myös ihmissuhteissa. Kuuntele mitä sillä Toisella on asiaa. Kysy, mitä kuuluu. Ja mikä tärkeintä: Kuinka voit antaa aikaa muille, antamatta sitä myös itsellesi?

Kuuntelen iltaisin rentoutusäänitteitä, jotka yhdistävät mielikuva- ja hengitysharjoituksia. Ne auttavat parantamaan keskittymiskykyä ja tarjoavat pienen hengähdystauon keskellä arjen kiireitä. Risto Rannan miellyttävä pehmeä ääni soljuu kuulokkeista kun makaan selälläni huoneeni lattialla: ”Mihin meillä on kiire? Tekemään enemmän?”


Rauhallisempaa ja siten tuottoisampaa vuotta 2015.


Ella


Kommentit

Suositut tekstit