Langat käsissä



Muistan elävästi kuinka fuksiaisissa joku rastinpitäjä ihmetteli, että miksi kukaan haluaisi opiskella tekstiilimuotoilua. Innostuneena sisustus- ja tekstiilimuotoilun opiskelijana hämmennyin kysymyksestä. Ennen kuin vastaan siihen, pyydän että katsot hetken ympärillesi siinä tilassa missä satutkin olemaan. 

Valkoetsi pellavalle

Onko allasi kankaalla vuorattu istuin tai makoiletko päiväpeitteellä sängyllä? Ikkunassa riippuvat ehkä jonkinlaiset verhot ja kotisi keittiössä on todennäköisesti keittiöpyyhe tai vähintäänkin tiskirätti. Opiskelijakämpän muovimattoa peittävät ehkä räsymatot ja kylpyhuoneen koukuissa riippuvat pehmeät froteepyyhkeet. Mitä materiaalia ylläsi olevat vaatteet ovat? Montako neliömetriä kangasta on käytetty Lapin yliopiston luentosalien istuimien verhoiluun?

Tekstiilejä on joka puolella ympärillämme. Tekstiilit ovat muotoilua jonka lopputulos on suoraan ihoa vasten, ihmisen ja maailman välissä. Siksi opiskelen sisustus- ja tekstiilimuotoilua – on kiehtovaa suunnitella jotain, joka tulee niin lähelle ihmistä. Tekstiili suojaa ja lämmittää, tekee anonyymistä tilasta kodin. Tekstiilit ovat hyvin kiinteä osa arkeamme, ja on tärkeää että ne ovat paitsi funktionaalisia, myös kauniita ja kestäviä.
 
Jacquard-kudontaa

Tekstiilisuunnittelijan työ voi joskus olla hyvin huomaamatonta. Värikkäät ja näyttävät kuosit on helpompi havaita ja ymmärtää jonkun suunnittelemiksi, mutta joku on myös sen luentosalin istuimen verhoilukankaan langat valikoinut materiaalin ja värin mukaan. Miettinyt millaisella sidoksella kangas on rakennettava, jotta se kestää ahkerien opiskelijoiden istumalihasten syleilyä vuosia tai jopa vuosikymmeniä.

Villakangasta tietokoneohjatuilla kangaspuilla

Jos kankailta vaaditaan paljon, niin vaaditaan kyllä suunnittelijoiltakin. Monenlaisten lankojen on ihan konkreettisestikin pysyttävä hyppysissä. Ala kehittyy ja mullistuu hurjaa tahtia, digiprintatut kankaat ovat jo arkipäivää ja interaktiiviset ja teknologiaan integroidut älytekstiilit tekevät jo kovasti tuloaan. Olen ollut opiskelijaedustajana uuden opintosuunnitelman teossa ja ei ole helppoa sekään: on yritettävä ennakoida mitä tietoja ja taitoja tulevaisuuden tila- ja tekstiilimuotoilija tarvitsee, ja samalla luovittava kutistuvien resurssien kanssa.

Kuparilanka+puuvillakokeilu tietokoneohjatuilla kangaspuilla

Aikamoista tasapainoilua! Siitä kuitenkin pidän Suomen koulutusjärjestelmässä, että luentosalin penkkien kankaiden kuluttajilla on mahdollisuuksia vaikuttaa opintojensa kehittämiseen, sekä OPS:n suuntaviivoihin että ihan yksittäisiin kursseihin muusta yliopistovaikuttamisesta puhumattakaan. Muotoilun opiskelija kaipaa kehittyäkseen lähiopetustunteja, työpajamaista työskentelyä ja runsasta palautetta opettajilta ja muilta opiskelijoilta. Runsasta palautetta, kehitysideoita ja vuoropuhelua henkilökunnan ja opiskelijoiden välillä tarvitsee myös yliopisto kehittyäkseen ja kukoistaakseen.

(Sitemun tyypit, tulkaa te ainakin vaikuttamaan! Tiistaina eli 27.1. klo 9.15 on mahdollisuus tulla keskustelemaan uudesta OPS:sta sitemun henkilökunnan kanssa. Lupasivat tarjota myös aamukahvit :---) )

Kommentit

Suositut tekstit