Hyvä syy


Korkea-asteella on viimeinen tsäänssi ottaa kosketusta järjestömaailmaan. Jos on pystynyt tai jopa halunnut vältellä järjestötoimintaa aina yliopiston oville saakka - päiväsi ovat nyt luetut, sillä korkea-astella ei järjestötoiminnan valttikorttia kannata enää jättää käyttämättä.

Korkea-asteen järjestötoimintakentällä toimii useita eri yhdistyksiä: opiskelualan etujärjestöjä, ainejärjestöjä, poliittisia opiskelijajärjestöjä sekä lukuisia harraste- ja hyväntekeväisyysjärjestöjä. Korkea-asteen opiskeluaika onkin kiistatta ihmisen järjestöissä toimimisen parasta aikaa!
 
Päätin viedä oman neitsyyteni korkea-asteen opiskelijajärjestömaailmassa, kun suuntasin SYY-Lapin Infoa ja iltapalaa –tapahtumaan syyskuun lopulla kuulemaan mistä kyseisessä järjestössä on kyse. Tapahtumassa minusta tuli SYYllinen. Suomen yhteiskunta-alan ylioppilaat SYY on jokaisen valtio-, yhteiskunta- tai hallintotieteitä opiskelevan oma etujärjestö. Kattojärjestönä toimii akavalainen Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry. Päätin lähteä SYY-Lapin tapahtuman jälkeen tutustumaan opiskelijajärjestömaailmaan hieman pintaa syvemmälle ja suuntasin valtakunnallisille SYY-päiville Suomen Turkuun. Halusin haistella, miltä opiskelijajärjestötoiminnan tuulet tuoksuvat korkea-asteella.

SYY-päivät Turussa olivat koulutus- ja työelämäpainoitteiset ja tapahtumassa pönkitettiin yhteiskunnallisen alan osaajien yhteistä ylpeyttä teemalla: Sinä olet vaikuttaja. Matkaan tarttui monia työelämään liittyviä ajatuksia. Huippuaktiivisista tyypeistä koostuva SYY-Lapin paikallisyhdistyksen puuhanaiset järjestivät SYY-päivien yhteydessä myös ekskursion. Päivän aikana vierailtiin Turun Seudun Kehittämiskeskuksessa ja eläkevakuutusyhtiö Veritaksessa. Ekskursio oli ehdottomasti viikonlopun inspiroivin ohjelmanumero. Vierailut olivat hyvin järjestetyt ja vierailukohteet enemmän kuin mielenkiintoisia. Vierailut herättivät itseni entisestään siihen asiaan, miten tärkeää on säilyttää heti opintojen alkuvaiheesta alkaen vahva työelämäfokus. Ainakin itse rakennan koko opiskelupalettia vahvalla työelämäpainotuksella, punnitsen asioita tottakai oman kiinnostuksen ja mutta myös vahvasti työelämän ja tulevien työllistymismahdollisuuksien näkökulmasta.
Lapin delegaatio Turun Tuomiokirkon portailla. © Lotta Löfberg

Ota kaikki irti opiskelijaelämästä ja lähde mukaan korkea-asteen opiskelijajärjestötoimintaan! Järjestötoiminnasta saa sellaista pääomaa tulevaisuutta ajatellen, jota ei kirjoista, luennoilta tai edes välttämättä työelämästä saa. Opiskelijajärjestötoimintaa ja erityisesti opiskelijajärjestöjen ekskursioita voin oman ensikokemuksen jälkeen enemmän kuin lämpimästi suositella kaikille. Uskon ekskujen voimaan ja että vahva työelämäorientoituminen heti opintojen alkuvaiheesta alkaen kantaa kallisarvoista hedelmää tulevaisuudessa.
 
Paradoksaalista on tosin tähän hehkutuksen yhteyteen todeta, että olen joskus lukioaikana ollut niin monessa eri järjestössä mukana, että en edes välillä muistanut kuinka monessa. Järjestötoiminnasta *pääsi* helposti aikanaan irti muuttamalla ulkomaille. Suomeen paluun jälkeen tajusin kuinka järjestäytynyt maa Suomi on. Elämme järjestöjen luvattussa maassa kaikilla tasoilla ja mittareilla mitattuna. Suomeen paluun jälkeen koin myös kovin virkistävänä katsoa kaikki järjestövaihtoehdot rauhassa, miettiä ja valita panostuksen määrä sekä kohde. Nykyajan aktiivisilla nuorilla kun onkin huikean hieno, mutta sitäkin harvinaisempi taito myös osata kieltäytyä asioista ja sanoa ei.

- JJ

Kommentit

Suositut tekstit