Opiskelijan vapaapäivä

Pääsiäinen on tulossa, ja moni opiskelija suuntaa lomaksi joko kotiin tai pysyttelee opiskelukaupungissaan pyhien yli. Luulenpa kuitenkin, että samat suunnitelmat koskevat molempia vaihtoehtoja: pääsiäisen pyhiä ei suinkaan oteta iisisti, vaan luetaan tai tehdään rästiin jääneitä kouluhommia.

Oletteko koskaan miettineet, koska opiskelija oikeastaan lomailee? Mie olen. Varsinaisia hiihto- ja syyslomiahan yliopistossa ei ole, vaan luentotaukoja. Mitä tehdään luentotauoilla? Aivan, opiskellaan. Itse käytän ne hyödyksi ja teen sillon jonkin pidemmän kirjallisen työn (joita muuten riittää) tai luen seuraavaan tenttiin. En oikeastaan edes muista, koska olisin viimeksi saanut lomailla lomallani. Kesät täytyy paahtaa töissä, jotta seuraavalle vuodelle olisi hieman säästössä rahaa ja ehkä välttyisi opintolainan nostamiselta. Samoten talvella, jos joulun aikaan on mahdollista päästä töihin niin silloin mennään töihin. Jotta keväällä voisi syödäkin.

Ja jos kesäksi ei satu saamaan töitä, niin vuokra pitää silti maksaa. Silloin nostetaan kesäopintotukia, joiden eteen täytyy niin ikään opiskella. Nyt siis herää kysymys, koska opiskelijalla on aikaa rentoutua ja ottaa etäisyyttä velvollisuuksiinsa? Ei koskaan opiskeluaikanaan. Ja tähän väliin on siis hyvä heittää, että jos joku väittää opiskeluajan olevan elämän parasta aikaa, niin haluaisinpa vaan tietää että millasta kuraa se muu aika on.

Vuonna 2010 Lapin yliopisto nousi otsikoihin, opiskelijoiden mukaan yliopistomme on opiskelijan hyvinvoinnin kannalta paras. Ei silti pidä unohtaa, että moni palaa loppuun polttaessaan kynttiläänsä molemmista päistä, pitää montaa rautaa tulessa jne. Jos tällainen tilanne uhkaa, niin on hyvä jos sen pystyy itse tiedostamaan ja stoppaamaan ennen kuin on liian myöhäistä. Visiitti tutoropettajan luona ja aikataulujen uudelleensovittaminen tekee ihmeitä, elämän ei tarvitse mennä käsikirjoituksen mukaan. Mikä hoppu tässä, valmiissa maailmassa.

Olet itse elämäsi tärkein ihminen, ja siksi on tärkeää pitää huolta itsestään. Elämä ei ole pelkkää opiskelua, vaan vastapainoksi on hyvä löytää muuta mielekästä tekemikstä. Liikuntaharrastus, ajanvietto ystävien kanssa, joskus on sallittua jopa nollata kuppilassa jos siltä tuntuu. Sopivassa määrin opiskelun rinnalla nämä antavat valtavasti voimavaroja jaksaa arjessa.

Rauhallista pääsiäisen aikaa, muistakaa nauttia kevätauringosta ja syödä niitä suklaamunia!


Kommentit

  1. Oot kyllä niin oikeassa. Mutta vaikka kuinka etsisi noita vastapainoja, niin silti koko ajan mielessä stressaa seuraavaan tenttiin lukeminen tai muut työt, joiden palautuspäivämäärä uhkaavasti lähenee.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Se julkaistaan mahdollisimman pian.

Suositut tekstit