Ainaisen joulun kaupunkiAvataan peli minunkin osaltani. Olen laskenut, että jouluun on 44 yötä – ja aivan itse laskin. Tiedän, etten ole ihan ensimmäinen, joka kuumeisesti laskee öitä. Ainakaan täällä Rovaniemellä.

Ensilumi on hiljalleen satanut märkään maahan ja päivät ovat lyhentyneet entisestään. Pimeys ja kylmentyvä sää piiskaa vasten kasvoja – tätä on tiedossa seuraavat kuukaudet ennen kuin kevään aurinko taas tavoittaa meidät. Edellä mainitut ovat merkkejä siitä, että on aika ripustaa ensimmäiset värivalot koristamaan kaamosaikaa. Joulun aika on saapumassa hiljalleen kaupunkiin.

Ennen Rovaniemelle muuttoa epäilin kaupungin elävän ainaista joulua. Niinhän se on, että kaupungissa eletään Joulupukista ja joulusta, mutta silti itse joulun aika täällä on erityisen maagista – niin kornilta kuin se voikin kuulostaakin. Vaikka joulu on lähettyvillämme ympäri vuorokauden, lävitse jokaisen kuukauden ja vuoden, Rovaniemen joulun alusaika on vielä jotain ekstraa sen tavallisen lisäksi.

Vaikka joulun materiaalistumisesta on puhuttu todella paljon, mutta koen, että täällä joulun aikaa on mahdollista elää kokonaisvaltaisemmin ja aidommin. Toki jokaiset kaupat pullistelevat toinen toistaan kimaltelevimpia koristeita ja muita härpäkkeitä, mutta uskallan katsoa sen joulu-kortin toisen puolen, lävitse sen kaiken materian. Se joulun toinen, aidompi puoli, jossa glögin tuoksuinen jouluvalomeri kantaa meidät ylitse kaamosajan. Varsinaista valoterapiaa kaiken pimeyden keskellä.

On sanottu, että joulun odotus aikaistuu vuosi vuodelta, joka on kieltämättä totta. Kaupoissa, kyllä, mutta loppupeleissä kaiken sen materiaalisuuden voi väistää tietoisesti välttelemällä tietoisesti kauppojen "joulutulvaa" ja nauttia joulun ajan antimista kaiken muun kautta. Tämä kaupunki herää hyvissä ajoin valmistelemaan tulevaa juhlaa yhdessä tuumin. Kaupunki verhoutuu kauniin, kimaltavan lumipeitteen alle ja saa kruunukseen arvoisensa koristeet. Kaupunki huokuu valmistelevaa yhteishenkeä, jossa myös joulupukki lähetetään yhdessä pitkälle matkalle ympäri maailman. Tästä kaikesta jouluhengestä puhuvat puolestaan myös lukuisat ja perinteikkäät joulumyyjäiset ja -tapahtumat, joihin kaipaa vuosi toisensa jälkeen tekemään löytöjä oman kotikylän ihmeistä. Ihmisten iloiset ilmeet ovat tarttuvia.


Tietenkin jokaiseen jouluun kuuluu pieni stressinpoikanen, viimeisistä koulutehtävistä, loman odotuksesta unohtamatta joulusiivouksia ja sukulaisten muistamisia, mutta odotus ja kärsivällisyys palkitaan. Vielä tässäkin iässä joka jouluinen äidin ostama perinteinen suklaakalenteri saa kihisemään innostuksesta ja auttaa jaksamaan loppusyksyn viimeisestä opiskelusuosta. Olettehan jo varanneet omanne joulun odotusta varten? Jos, ette niin menkää juoksujalkaa hakemaan! Ja kukahan mainitsi ne pikkujoulut…?

Kommentit

Suositut tekstit