Testaa missä päin Rolloa sinun kannattaa asua!

Onko edessä muutto Rovaniemelle, vai mietityttääkö olisiko naapurikaupunginosa sittenkin sinulle se parhain? Testaa tämän haudan vakavan, - mutta leikkimielisen -, testin avulla, minne päin sinun kannattaa ahkiosi suunnata!Vielä varoituksen sanana: testi ei perustu mihinkään faktaan, vaan kirjoittajan henkilökohtaiseen kokemukseen ja saamaan kuvaan Rovaniemen eri alueista 3 vuoden täällä asumisen aikana. 


Vastaa kysymyksiin rehellisesti ja pidä kirjaa mitä kirjainta vastasit eniten!


1.      Millä mieluiten liikkuisit ympäriinsä?

a)      Autolla! Autolla pääsen liikkumaan joustavasti, minne ikinä arki tai seikkailuni vievätkään.

b)      Pyörällä tai potkukelkalla! Pääsen hyvin ajamaan kaupunkia ristiin rastiin välittämättä aikatauluista.

c)      Linja-autolla! Halpaa ja Olisikin hienoa, jos kotoani pääsisi helposti mahdollisimman moneen paikkaan hikoilematta.

d)      Apostolin kyydillä. Talvea ajatellen olisi mukavaa, että kaikki tarpeellinen on vain kävelymatkan päässä.

 

2.      Miten ylläpidät sosiaalisia suhteitasi

a)      Saan aikani kulumaan myös yksin tai perheeni kanssa, mutta halutessani nähdä kavereitani menen mieluummin itse näkemään heitä.

b)      Löydän samanhenkisiä kavereita erilaisten harrastustoimintojen kautta, ja vietän heidän kanssaan aikaa usein nimenomaan harrastusten parissa.

c)      Haluan että ihmiset helposti kerääntyvät luokseni ja tykkään kutsua ystäviä kylään.

d)      On mukavaa, kun voi pyytää kaveria seuraksi kauppareissulle tai lounaalle seuraa kaivatessa.

 

3.      Kaipaat pientä arjen piristystä. Mitä lähdet tekemään?

a)      Nokipannukahvit nuotiolla, voiko parempaa olla?

b)      Lähden katsomaan paikallisen urheilujoukkueen kisoja tai vaikka keilaamaan!

c)      Ulkona syöminen varmasti piristää, tai vähintään elokuvissa käynti!

d)      Tokmannin ja Rustan kuvastoissa näkyikin pari mielenkiintoista tuotetta. Aika lähteä kiertelemään, jos löytyisi jotain hyödyllistä!

 

4.      Miten priorisoit sijainnin ja asumisen hinnan.

a)      Menen mieluusti kauemmas kaupungista, jotta saan enemmän tilaa hengittää. Matalammat hinnat eivät myöskään ole pahitteeksi.

b)      Haluan pysyä kaupungissa, mutta mieluummin asun vähän sivummalla pienemmillä asumiskuluilla.

c)      Viimassa vaeltaminen kotiin illanvieton päätteeksi ei innosta, joten mieluummin maksan hieman enemmän päästäkseni lähemmäs ydintä.

d)      Haluan olla lähellä yhteisöäni ja maksan siitä vaikka hieman enemmän.

 

5.      Mikä seuraavista asioista saa sinut eniten innostumaan Rovaniemellä asumisesta?

a)      Luonto! Haluan pystyä näkemään revontulia omalta pihalta sekä päästä nauttimaan metsistä ja vesistöistä, vaikka joka päivä!

b)      Liikunta! Mitä helpommin pääsen ladulle, palloiluhalliin tai mäkeen sen parempi!

c)      Kaupunkielämä! Haluan nauttia kaupungin tarjoamista mukavuuksista.

d)      Opiskelu! Vietän aikani suurimmaksi osaksi opintojen ja opiskelijaelämän parissa, ja haluan varmistaa, että asun lähellä muita samanhenkisiä.


 

Eniten A vastauksia: Kylät kutsuu

Et kaipaa kaupungin vilskettä arkeesi, vaan arvostat enemmän rauhaa ja tilaa samoilla kauniissa ympäristössä luonnon keskellä. Siksi suosittelisinkin suuntaamaan johonkin Rovaniemen kylistä, esimerkiksi Muurolaan tai Sinettään! Rovaniemellä on useampi kylä, mitkä sijaitsevat alle 30km päässä kaupungista. Ja tuohan ei ole matka eikhä mikkään, ainakin näin pohjoisen näkökulmasta katsoen. Isommissakin kaupungeissa helposti istuu saman ajan raitiovaunun tai bussin kyydissä, vaikka siirtyisikin vain muutaman kilometrin suuntaan tai toiseen.

Muurola olisi oiva valinta myös ensimmäiseksi kokeiluksi poissa kaupungin valoista, sillä kylällä sijaitsee juna-asema, jossa pysähtyy 10 kertaa päivässä juna, sekä sinne liikennöi myös Rovaniemen paikallisbussilinja numero 14. Eli sieltä on helppo päästä myös kaupungin sykkeeseen, jos seinät alkavat kaatumaan päälle.

 

Eniten B vastauksia: Vaarojen rinteet

Sinua ei haittaa vaikkei jokainen palvelu ei ole aivan käden ojennuksen päässä, vaan otat hyötyliikunnan iloisena vastaan. Siksi sinua kutsuukin Rovaniemen jokilaaksoa ympäröivät vaarat, joiden rinteille muodostuneissa lähiöistä ei henkeäsalpaavat maisemat lopu, ja korkeus joen pinnasta turvaa, ettet huku ylitse tulviviin vuokriin.

Innokkaille urheilijoille Ounasvaara takaa parhaat puitteet harrastamiseen, niin ulkona kuin sisällä. Mutta latuja sekä luontopolkuja löytyy jokaiselta vaaralta, Korkalosta Venni-, ja Syväsenvaaraan. Syväsenvaaralta löytyy myös muun muassa näköalatorni sekä se on aivan Napapiirin ja Joulupukin Pajakylän vieressä, eli pukkia voi käydä moikkaamassa, vaikka joka iltalenkillä. Toki muuten alue on enemmän Lapsiperheiden suosiossa, eli jos halajat menoa ja melskettä, Korkalovaara sekä Ounasvaaran alueet sopivat tähän hyvin.

 

Eniten c vastauksia: Keskellä kaikkea

Vaikka Rovaniemeä hirveästi brändätäänkin luonto edellä, sinä tiedät totuuden: ihmiset tekevät kaupungin. Jätkänkynttilän ylittämällä keskustastakin pääsee samoilemaan kyllä Ounasvaaran luontopoluille, mikäli sille päälle sattuu, mutta sillan tällä puolen saat huvituksia myös ilman pakkasenpuremia tai itikoiden buffetiksi tarjoutumista. Haluat nauttia elävän kaupungin runsaasta ravintolatarjonnasta, halvasta kotiin kuljetuksesta, pyörähtää parilla askeleella elokuviin, olla parissa minuutissa terassilla nauttimassa auringosta ja ihmisitä tai kipaista pikaisesti jalan hakemaan viereisestä aasialaisesta kaupasta norilevyjä. Myös kaikki linja-autot pysähtyvät korttelin -parin päässä, jos jonnekin pidemmälle täytyy päästä... Ja näkee niitä revontulia myös Lainaanrannassakin!

 

Eniten d vastauksia: Kampuselämää

Miksi mennä merta pidemmälle kalaan? Tärkeintähän on tietää missä päin Yliopisto on ja kuinka monen kymmenen metrin päässä muut opiskelijakaverit asuvat. Tätä ja paljon muuta tarjoilee nimenomaan opiskelijoiden suuressa suosiossa oleva Rantavitikan ja Viirikankaan asuinalueet. Täällä lähikaupoistakin voi valita haluatko Prismaan, K-Markettiin vai Lidliin. Voit myös joka päivä kirnata kampukselle opiskelijahintaiselle lounaalle ja varmasti vähintään viereisessä talossa asuu joku tuttu, kenen luona kyläillä tai tehdä ryhmätyötä. Siinähän on kaikki perusedellytykset sille, mitä elämänsä parasta aikaa viettävä opiskelija tarvitsee! Eikä parin kilometrin kävely opiskelijabileiden jatkoilta haittaa, sillä aina löytyy joku, joka on menossa samaan suuntaan. Toki saatat joutua pulittamaan hieman ylihintaa asunnostasi, ellet pääse vuokralle opiskelija-asuntosäätiö DAS:in asuntoihin, sillä myös lukuisat asuntosijoittajat ovat huomanneet kampuksen välittömän läheisyyden luovan otollisen tilanteen korkeille vuokrille.


Montaa eri vaihtoehtoa: 3. Kaupunginosa 

Etkö solahtanut täysin mihinkään annetuista vaihtoehdoista? Älä huoli, Rovaniemellä on myös identiteettiään etsiville sopiva kaupunginosa! 3. Kaupunginosa tai Ratantaus (nimi jota kukaan ei käytä), vielä miettii miksi kutsua itseään. Alue (jonka rajat ovat hiukan epäselvät, kuuluuko Etelärinne myös tähän?) sijaitsee aivan keskustan vieressä ja sieltä löytyy hieman autioitunut kauppatori, K-ruokakauppojen monopoli  sekä R-Kioski jonne jokaisen Rovaniemeläisen postipaketit näyttävät ohjautuvan automaattisesti. Alueelle rakennetaan paljon uudiskohteita, mutta myös vanhaa rakennuskantaa on hyvin jäljellä, joten asunnosta riippuen vuokra voi olla korkea tai yllättävänkin matala. Harrastusmahdollisuuksiakin löytyy, mm. rovaniemen ainoa uimahalli sijaitsee myös keskellä 3. kaupunginosaa. Myös linja-auto- sekä juna-asema sijaitsevat  täällä, eli poiskin pääsee helposti!

 

Toivottavsti testini ja lyhyet kaupunginosien kuvailut vähän auttoivat hahmottamaan Rovaniemen kaupunkikuvaa ja naapurustojen tunnelmaa. Tai antoivat vahvistusta siitä, missä haluat asua tai onko aika muuttaa maisemaa. 

Jos jotain oleellista jäi sanomatta tai puhuin mielstäsi ohi suuni, niin kommentoi ihmeessä tähän alas mietteesi <3


 - Henriikka, KTK:n opiskelijasomettaja.Kommentit

Suositut tekstit