Siirtymiä kaupungin halki - pakkasella.

10 päivän sääennuste tiistaista alkaen

Pakkaskeli on aina kaunis: taivas on kirkas, sävyt lumoavia ja valo, se on pitkä ja hidas.

Ulkona liikkuminen pakkasella vaan on melko kurjaa tietyn pakkasasteen jälkeen. Oma rajani on -20C. Siihen asti sujuukin ihan kivutta siirtymät ja muu harrastelu ulkona. Käveleminen on virkistävää, ja hiihtämäänkin pääsee. Pyöräily sujuu loistavasti!

Moni onkin kummastellut sitä, että pyöräilen talvisin. Ei pyörällä ajamisessa ole talvella mitään vaikeeta, ja täällä moni (opiskelija) ajaakin koko talven läpi. Loska ja jää ovat haastavia, ja varmasti haastavin on se jäinen, urainen ja muutenkin epätasainen pinta, jota tavataan silloin, kun talvi jahkailee ees-taas tuloaan lämpimien ja kylmien sekä sateisten päivien välillä. Mutta suurimman osan talvesta pyörätiet ovat loistavassa kunnossa ja pito on hyvä. Etenkin lopputalvesta lumi on monesti pakkautunut tukevasti tien pinnalle ja tarjoaa vähintään yhtä hyvän, ellei paremmankin pinnan, kuin asfaltti muutoin.

Mutta kun mittarissa siintää se -24C tai -28C (jota ei onneksi tänä talvena ole vielä montaa kertaa näkynyt) niin johan muuttuu mahdollisuudet ja aikeet liikkumisen osalta. Marraskuussa pyöräilin kohtuu reippaasti keskustasta yliopistolle -26C nipisteessä ja sydän hakkasi, olo oli tokkurainen. Nääs, pakkasasteiden laskettua tuollemain, ketjujen öljy sitkostuu ja pistää koko hanketta vastaan. Niinpä pyöräily suoralla saattaa tuntua ylämäkeen pyöräilyltä, kun vauhti vaan meinaa laantua ja polkeminen on hemmetin raskasta.

Kovilla pakkasilla kävely on lepposa vaihtoehto. Liikkeessä kun pysyy, niin pysyy myös lämpimänä. Kävellen pääsee nauttimaan pakkaspäivän komeudesta ja ehtii katsoa rauhassa ympärilleen. Pakkasella hengittäminen tosin tuntuu ikävältä, ihan kuin olisi vain osa keuhkojen tavallista tilavuutta käytössä.

Toinen mainio vaihtoehto pakkasliikkumiselle on F-talon remontin ansiosta/takia toistaiseksi liikennöivä bussi, joka kulkee muutama kerta päivässä Pöykkölästä keskustan kautta Rotkolle ja siitä yliopistolle ja sitten takaisin - ja pysähtyy myös missä vaan matkan varrella. Aivan ässä vehje, ja sillä kerkeää tiettyyn kellonaikaan alkaville istunnoille. Esimerkiksi: lähes kotiovelta klo 17:15 alkavalle luennolle Rotkolle:

Klikkaa kuva suuremmaksi.

Kyytejä, niitä kannattaa kysellä ja pummia ahkerasti. Monilla lopulta on se auto, ja suuntakin usein sama. Onpahan henkilökunnan väkikin joskus tarjonnut kyydin!

Kommentit

Suositut tekstit