Opiskeluvinkkejä 1/3: tekoäly

Heipsu kaikille myös täällä blogin puolella! 

Olen Saana, opiskelen kolmatta vuotta politiikkatieteitä ja sosiologiaa täällä Lapin yliopistossa ja oon myös kuluvan lukukauden yhteiskuntatieteiden tiedekunnan somelähettiläs. Suoritan tällä hetkellä kuitenkin korkeakouluharjoittelua pääkaupunkiseudulla Kriisinhallintakeskuksella, joka on Sisäministeriön yhteydessä toimiva siviilikriisinhallinnan osaamiskeskus. Olen kotoisin Turusta, ja muutaman vuoden takainen muutto Rovaniemelle olikin suuri harppaus tuntemattomaan. Alun epäilyksistäni huolimatta, Rovaniemi ja Lapin yliopisto on ollut mulle ihan tosi osuva valinta, ja nyt täältä Helsingistä käsin tätä kirjoittaessani koen ihan kauheaa ikävää jo takaisin pohjoiseen. Tulispa kevät nopeasti!


Syyslukukausi onkin jo hurjaa vauhtia käynnissä. Hiljalleen vuoden loppu lähestyy ja deadlinet alkavat painaa itse kutakin. Olen suorittanut muutamia kursseja harjoittelun kanssa päällekkäin, joten pitkät päivät pimenevien iltojen kanssa alkavat tuntua jo täälläkin. Jos opiskelumotivaatio tuntuu olevan hukassa, ja kouluhommissa eteneminen sakkaa, niin ota ensinnäkin tästä tsemppihali *iso halaus* ja tuu mun kanssa pohtimaan, miten opiskelutaakkaa voisi eri tavoin keventää. 
Tervetuloa siis seuraamaan opiskeluvinkkien blogisarjaa! Kertaan tästä sarjassa mitä todennäköisimmin kaikki opiskeluvinkkien kliseet, mutta eikö tähän perään yleensä lisätä, että ne on kliseitä ihan syystä? Ehkä voit tästä sarjasta silti löytää vaikka jonkun just sulle sopivan uuden niksin. <3

Vinkki 1. Käytä tekoälyä… järkevästi.
Heti ekassa osassa haluan pureutua päivän polttavimpaan puheenaiheeseen, nimittäin tekoälyyn. Kokonaisten esseiden kirjoittaminen tai kirjallisuuden ymppääminen muutamaan lauseeseen ei onnistu kovin hyvin edes tekoälyltä. Oppimisprosessin suhteen voisi siis sanoa, että ei ole olemassa oikotietä onneen. Järkevä tekoälyn käyttö voi kuitenkin tehdä työskentelystä tehokkaampaa ja auttaa opiskelijaa umpikujan tullessa vastaan.
Tiestikö, että tekoäly on esimerkiksi ihan sairaan hyvä kääntämään? Varsinkin väsyneenä, mun on välillä todella vaikea lukea vierasta kieltä, vaikka kyseessä olisikin ihan vain tuttu ja turvallinen englanti. Jos lukumateriaalissa jokin lause, kappale tai luku tuntuu mahdottomalta ymmärtää, niin käännän sen usein tekoälyn avulla suomeksi. Jos senkään jälkeen tekstin sanoma ei tunnu aukeavan, niin lohduttaudun usein neuvolla, jonka kuulin ensimmäisenä opiskelijavuotenani: ”Jos jokin asia tuntuu mahdottomalta ymmärtää, niin on hyvä muistaa, että joskus vika voi olla kirjoittajassakin.”
Tekoäly voi olla mainio apuväline myös silloin, kun ideat loppuvat kesken. Esimerkiksi esseeaiheen tai näkökulman valinta aiheuttaa usein opiskelijoille päänvaivaa, ja silloin tekoälyn kanssa kannattaakin pallotella ideoita ja ajatuksia. Usein tekoäly pystyy tarjoamaan aivan uusia näkökulmia tai tuomaan esiin ajatuksia, joita ei ehkä itse heti tullut ajatelleeksi. Monesti uusista ideoista syntyy ajatusketjuja kiinnostavien aiheiden äärelle - oli kyseessä sitten pieni oivallus tai laajempi uusi lähestymistapa. 
Tekoäly on myös erityisen hyvä tiivistämään. Usein kuulee valitusvirsiä siitä, että tehtävänannossa sanamääräksi on määritelty vähintään 3000, mutta opiskelija on saanut paperille rustattua vain 2500 sanaa. Mulla ongelma on usein päinvastainen ja paperilla on helposti ensimmäisen luonnoksen kohdalla jo 4000 sanaa. Tästäkin blogikirjoituksesta joudun mitä todennäköisimmin napsimaan osan pois, heh. 
Joskus omien ajatusten saaminen paperille on vaikeaa, ja lopputulos on itse kirjoittajallekin mahdotonta ymmärtää. Varmasti jokainen opiskelija tietää sen tunteen, kun paperille on vain “oksentanut” omat ajatukset, jotka odottavat nyt julkaisuasuun muotoilua (tämä on mulle ainakin kirjoittajana ihan arkipäivää). Tekoäly osaa usein melko hyvin muodostaa monimutkaisista lauseista selkeämpiä. Anna tekoälyn siis yrittää siistiä sun oksennukset, sillä aikaa kun voit itse keskittyä omien uusien ideoiden kirjoittamiseen. 
Sen lisäksi, että tekoäly osaa tiivistää ja selkeyttää sun tuottamaa tekstiä, se osaa tehdä saman myös lähes mille tahansa keksimällesi asialle. Tarvitsetko apua jonkin tietyn käsitteen tai teorian ymmärtämisessä? Mietityttääkö esimerkiksi miten jokin maailmanpoliittinen tilanne on kehittynyt nykypäivän muotoonsa? Entä tuntuuko opettajan täysin selkeänä pitämä asia erityisen vaikeaselkoiselta? Kysy apua tekoälyltä!

Muista kuitenkin muutama hyvä nyrkkisääntö: älä kopioi mitään, ja muista lukea tekoälyn tuottamaa tekstiä terveellä kriittisyydellä. Oikein ja järkevästi käytettynä tekoäly voi olla opiskeluissa erittäin kätevä työkalu, kun taas huolimaton käyttö voi johtaa väärinymmärryksiin ja oppimisen heikkenemiseen. Voit lukea Lapin yliopiston ohjeistuksen tekoälyn käyttöön täältä.

Kiva kun luit mun ekan opiskeluvinkin, palataan asiaan taas seuraavassa blogikirjoituksessa. Kuulemisiin!

Saana, poltiikkatieteet ja sosiologia, YTK

Kommentit

Suositut tekstit