”Kaikkea ei voi saada” – Vai voiko?

Olet varmasti kuullut sanonnan ”Kaikkea ei voi saada.” On puhuja sitten ollut vanhempasi, opettajasi tai ystäväsi, sanontaa seuraa yleensä olettamus, että sinun on tehtävä valinta – koski valinta sitten ruokaa, sivuainetta tai elämänsuuntaa. Mutta mitä, jos sinun ei tarvitsisikaan valita? Mitä, jos voisit saada kaiken? Kirjaimellisesti kaiken saaminen elämässä ei kuitenkaan ole mahdollista. Aina löytyy sektori tai tekijä, joka on puutteellinen enemmän tai vähemmän. Tästä huolimatta itselle merkityksellisten asioiden eli ”kaiken” voi saada. Kerron nyt omasta kokemuksestani elämänsuunnan valintojen kanssa.

Kuva: Oona Kemppainen

Ennen yliopistoa, en tiennyt mitä haluan elämälläni tehdä – oikeastaan en vieläkään tiedä. Tiesin (tiedän) ainoastaan sen faktan, että haluan matkustaa ja kokea. Alkuperäinen suunnitelmani olikin jäädä välivuodelle lukion jälkeen, ja mennä minne tuuli minut vie. Kuitenkin täällä minä kirjoittelen (Lapin) yliopiston blogia, fuksivuosi jo kaukana takanapäin.

Kuva: Henni Järvi

En kuitenkaan luopunut matkustusunelmastani, vaikka koulun aloitin. Ainoastaan muokkasin sitä. Olen todella onnekas pystyessäni matkustamaan opiskelujen ohella, sillä se ei todellakaan ole itsestäänselvyys. Kuluneen vuoden aikana olen käynyt muun muassa Helsingissä, Turussa, Itä-Suomessa, Lapissa, Espanjassa, Kreikassa ja Saksassa. Vaikka nämä ”lomat” ovat olleet lyhyitä pyrähdyksiä, ovat ne tuoneet normiarkeeni niin paljon. Vihaan ajatusta, että laittaisin elämäni ja unelmani ”tauolle” opiskelun ajaksi. Siksi yritänkin ylläpitää matkustusputkeani mahdollisimman pitkään – on matkan päämäärä sitten naapurikylän peräkonttikirpputori tai artistin keikka toisessa maassa. Tämän lisäksi on vielä yksi tekijä, jonka kautta uskon siihen, että kaiken voi saada. Opiskelijavaihto. En voi sanoa vaihdosta vielä mitään muuta kuin, että se on suurin linkki unelmani toteutumisen ja opiskelun välillä.

Kuva: Henni Järvi
 
Kuva: Henni Järvi

Voisin siis vetää johtopäätöksen, että ”kaiken voi saada”, jos on valmis tekemään kompromisseja sekä nauttimaan näistä ”päivitetyistä” unelmista.

Älä koskaan anna periksi unelmien suhteen, vain koska olet valinnan edessä! <3

– Henni, Muoti & tekstiilisuunnittelu, TTK

Kommentit

Suositut tekstit