Tätä en osannut odottaa – odotukset vs. todellisuus opiskelijaelämästä Rollossa

Kevään toinen yhteishaku on jo kovaa vauhtia käynnissä. Ehkä olet juuri lyönyt hakukohteesi lukkoon opintopolussa? Vai punnitsetko vielä kuumeisesti vaihtoehtoja eri alojen, oppilaitosten ja kaupunkien välillä? Luultavasti sinulla on jo kuitenkin odotuksia mahdollisista tulevista opinnoistasi ja opiskelukaupungista. Seuraavaksi paljastan teille, miten omat odotukseni opiskelusta Rovaniemellä ovat vastanneet todellisuutta


"Opiskeluvuodet on pelkkää bilettämistä."


Opiskelijaelämä tarjoaa hyvät mahdollisuudet juhlimiseen ja tapahtumakalenteri on koko vuoden täynnä rientoja sitseistä approihin. Ennen opintojen alkua ja fuksivuoden alussa luulin, että tällaiset tapahtumat ovat ainoa totuus opiskelijaelämästä. Todellisuudessa olen löytänyt itseni esimerkiksi opiskelijateatterista, opiskelijaradiosta, lautapelikerhosta, yhteislaulutilaisuuksista ja mökkiviikonlopuilta. Rovaniemellä ja Lapin yliopistossa on pienestä koostaan huolimatta monipuolinen tarjonta erilaisia opiskelijayhteisöjä ja tapoja viettää vapaa-aikaa."Lappi = porot, revontulet ja joulupukki."


On kieltämättä kliseistä pitää poroja ja joulupukkia totuutena Lapista, mutta kliseistä on myös huomata sen asian paikkaansapitämättömyys. Kuitenkin moni käy läpi tämän saman prosessin tutustuessaan uuteen kaupunkiin. Erityisesti kokemus arjesta opiskelijana avaa joulupukin kotikaupungista täysin uusia puolia. Opiskelijayhteisön perinteet ja opiskelijoiden täyttämät kirjastot, kuppilat, liikuntapaikat ja kulttuurielämä näyttää kasvonsa kokeneemmallekin Rovaniemi- tietäjälle kenties ensimmäistä kertaa vasta, kun sen kokee itse."Luennot kestävät 9-17, eli sellaisia ovat opiskelupäiväni seuraavat viisi vuotta."


Lähes suoraa lukiosta yliopistoon hypänneenä luulin, että arkeni yliopistossakin noudattaa orjallisesti lukujärjestyksen rytmiä. Todellisuudessa heti ensimmäisillä kurseilla valkenikin esimerkiksi se, että luennot alkavat 15 minuuttia yli ilmoitetun ajan eli akateemisen vartin jälkeen. Lähes poikkeuksetta luennot myös päättyvät aika liukuvasti ja ennen ilmoitettua päättymisaikaa. Todellisuudessa arkiviikkoni ovat opiskeluvuosien aikana täyttyneet tasaisesti aamuvuoroista, iltavuoroista, kellon ympäri opiskelusta ja spontaaneista vapaapäivistä.

"Rovaniemellä on huono asuntotilanne."


En osaa antaa tilastollista tietoa asuntomarkkinoiden tilanteesta, mutta oman vertailuni mukaan Rovaniemellä on huippu valikoima ja hyvä hinta-laatu suhde opiskelijoille ihanteellisten vuokra-asuntojen suhteen. Minua on ainakin onnistanut ja olen päässyt asumaan useassa ihanassa asunnossa upealla sijainnilla todella edulliseen hintaan. Suosikki asuinalueeni Rovaniemellä on ehdottomasti joen ja kahden lammen ympäröimä Veitikanharju. Myös kaupungin ytimessä asuminen on miellyttävää Rovaniemellä, sillä bussilinjat kulkevat suoraan yliopistolle, palvelut ovat lähellä ja stressaava hektisyys loistaa poissaolollaan."Opiskelen pohjoisessa kandin ja haen maisteriin muualle."


Todellisuudessa jatkan tyytyväisenä Lapin yliopistossa tutkintoni loppuun saakkaa. Lappiin muutto on rohkea valinta, mutta tänne on yllättävän mukava jäädä. Ennen opintojen aloittamista viiden vuoden sitoutuminen tuntemattomaan paikkaan voi kuulostaa hurjalta ja ehkä siksi on luonnollista alkuun heittää itselleen tämän kaltaisia pelastusrenkaita.


Olen enemmän kuin iloinen siitä, että tämä odotus ei käynyt toteen. Tiedän myös, että en ole ainoa, joka on päätynyt pyörtämään päänsä samassa asiassa. Vaikka ruusuisimmat odotukset uudesta elämästä opiskelijana eivät kävisi toteen tai osa ikävistä peloista osoittautuisi aiheellisiksi, heittää elämä aina eteen myös jotain täysin uutta ja ihmeellistä.Kommentoi alle odotuksesti opinnoista ja kaupungista, johon aiot hakea! Jos olet jo opiskelija, kerro ovatko omat odotuksesi käyneet toteen.

- Heta/TTK

Kommentit

Suositut tekstit