Tänään otetaan?

 

Istun fuksina ensimmäisillä sitseillä syksyllä 2021. Puhuja kysyy sitsaavalta kansalta: mistä laulu lähtee? Piiitkästä huikasta. Juhlakansa ottaa hörpyn itse kukin valitsemastaan juomasta. Pöydillä näkyy olutta ja siideriä, mutta myös jaffaa, pepsi maxia ja inkiväärishotteja. Täyteen pakatussa juhlatilassa kajahtaa laulu: tänään otetaan, tänään otetaan, helvetin paljon viinaa. 

Opiskelijat ovat pitkään vaatineet muutosta opiskelijakulttuuriin ja tapahtumanjärjestäjät ovatkin uusien haasteiden edessä: miten järjestää tapahtumia, kun pelkkä juominen ei enää ole kaikkia miellyttävä aktiviteetti. 

Osallistuin kesällä approille, eli rastikisaan, jossa rastit ovat baareja, joista taas kerätään juomilla leimoja. Näitä leimoja on tarkoitus kerätä noin kymmenen, ja tästä saa palkinnoksi haalarimerkin. Approt ovat mielestäni hyvä esimerkki tapahtumasta, jossa tapahtuman ideana on vain juominen. 

Horisontissa näkyy kuitenkin alkoholikulttuurin muutos. Yhä harvempaa uutta opiskelijaa kiinnostaa raju ryyppääminen, sen seurauksena muistin menettäminen ja pilkkuun asti shottien rallittaminen. Nuorten alkoholinkulutus on muutenkin tiukassa laskussa. 

Alkoholin kuluttamisen vähentämisen trendi sai todellisen sysäyksen Sober Curious- liikkeen myötä. Nimensä mukaisesti liikkeessä ollaan uteliaita viinatonta elämäntyyliä kohtaan. Tästä vastaava Suomessa on esimerkiksi Darravapaa- yhteisö ja media. Siinä on tarkoituksena kyseenalaistaa kulttuurimme alkoholinormatiivisuutta. Tämä näkyy opiskelijapiireissä mm. niin, että haalarimerkit joissa vitsaillaan, ettei ole alkoholiongelmaa, niin kauan kun on opiskelija, eivät enää ole monen mielestä hauskoja. Tämä myös tarkoittaa, että yhä enenevässä määrin on painetta tarjota laadukkaita alkoholittomia juotavia tapahtumissa. Vesikannu pöydän nurkassa ei enää riitä, vaan tarjotaan makuvesiä, limuja, budjetin salliessa joka moctaileja. 

Onkin selvää, ettei uusille opiskelijasukupolville kelpaa enää opiskelijatapahtumien vanhat raamit, joissa tarkoituksena on vetää pää täyteen.  Tämä ei suinkaan tarkoita, että opiskelijat eivät enää haluaisi pitää hauskaa. Korona-aika painaa edelleen monia opiskelijoita, joten hauskanpitoa todella kaivataan. Tapahtumilta edelleen odotetaan yhdessä bilettämistä, muun yhteisen tekemisen lisäksi. Tämä tarkoittaa vaan sitä, että pelkkä alkoholi itsessään ei ole aktiviteetti tai ryhmäyttävä tekijä. 

Muuton on hidasta, mutta kuitenkin tapahtumassa. Opiskelijayhteisöillä ja tapahtumanjärjestillä on nyt haasteena siis järjestää tapahtumia, joissa pääpisteenä ei ole alkholi, ja johon myös alkoholittomat osallistujat ovat tervetulleita. 

Tätä muutosta on kuitenkin jo näkyvissä. Monissa opiskelijajärjestöissä on jo pidempääkin panostettu esimerkiksi kulttuuritapahtumiin tai erilaisiin urheilutapahtumiin.  Esimerkiksi omassa ainejärjestössäni Artiklassa järjestetään joka syksy syysvaellus, on järkätty museovierailuja, ystävänpäiväluistelua, kiekonheittokisoja ja Artikla vs. tiedekunta voimannostokisa. On myös selvää, että jokaiseen tapahtumaan on tervetullut vaikka ei alkoholia joisi. 

Nykyään on myös erilaisia approja joissa alkoholi ole aina keskiössä. Viime vappuna taiteiden opiskelijoiden ainejärjestö TAO järjesti Herkutteluapprot, joissa kerättiin leimoja erilaisilla herkuilla, kuten kahvilla, pullalla ja muilla leivoksille. Muutosta on siis näkyvissä, eikä opiskelijakulttuuria tarvitse vieroksua tai pelätä, vaikka ryyppääminen ei olisikaan oma juttu. 


- Freya, oikeustieteiden tiedekunta

Kommentit

  1. Esimerkiksi oman ainejärjestöni erilaisiin valiokuntiin, toimikuntiin ja hallitukseenkin hakiessa ehdokkaiden puheenvuoroissa on usein toistunut juurikin se, että halutaan tehdä myös laadukkaita alkoholittomia tapahtumia. Tätä on mielenkiintoista seurata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!
      Kiva kuulla, että muuallakin kulttuuri on vaihtumassa! Ja se, että muutosta tapahtuu vaatiikin juuri sitä, että aktiivit esim. valio-ja toimikunnissa toimivat tämän muutoksen "vetureina", sillä he ovat niitä tapahtumien järjestäjiä. Toiminnan pitää myös olla jäsentensä näköistä, joten onkin mielenkiintoista nähdä miten kulttuuri muuttuu.
      - Freya OTK

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Se julkaistaan mahdollisimman pian.

Suositut tekstit