Mitä odotan ensimmäiseltä vuodelta?

Hei vain!

Aluksi pieni pohjustus siihen, kuka minä olen eli olen Oona Sarajärvi ja kuulun niihin uusiin opiskelijoihin, jotka vielä hieman ymmällään pyörivät ympäri kampusta etsiessään oikeita luentosaleja. Olen 20-vuotias rovaniemeläinen ja vietin lukion jälkeen välivuoden töissä ja pääsykoekevään jälkeen kesäkuussa sain vastaanottaa ilouutisia: Pääsin opiskelemaan hallintotieteitä ja johtamista Lapin yliopistoon!


Ajattelin hieman avata ajatuksiani tulevaan vuoteen liittyen. Muiden fuksien kesken olemme keskustelleet siitä, mitä odotamme tulevalta, ensimmäiseltä lukuvuodelta ja huomasin, että en ollut yksin opiskelujen haasteisiin ja mahdollisuuksiin liittyvien ajatusten kanssa.

Yleisimpänä haasteena esiin nousi aikataulutus. Opiskelujen lisäksi monien elämään kuuluu työt, perhe, ystävät, lemmikit ja harrastukset. Näiden kaikkien yhteen sovittaminen näyttäytyy ehkä jopa vähän pelottavana tetriksenä, jossa jokaiselle palaselle pitäisi löytää sopiva paikka. Minulla henkilökohtaisesti on sinänsä ”helppo tilanne”, koska elämäni ja siihen kuuluvat ihmiset ovat täällä Rollossa ja aikataulutuksen suurimmaksi haasteeksi koenkin sen, miten lähden muuttamaan rutiinejani. Olin ehtinyt tottumaan siihen, että töistä kotiin tullessani minulla on vain vapaata aikaa. Nyt opiskelujen kanssa asia on toisin ja opiskelujuttuja pitää hoitaa myös niin sanotulla vapaa-ajalla.


Kuten mainitsin jo useampaan otteeseen, Rollo on kotikaupunkini ja se oli myös yksi syy miksi päädyin hakemaan tänne Lapin yliopistoon. Täällä on hyviä opiskelumahdollisuuksia ja itse pidän Lapissa asumisesta, vaikken nyt kaamosta innolla odotakaan. Innoissani olen kuitenkin siitä, millaisena tuttu kotikaupunkini näyttäytyy opiskelijan näkökulmasta katsottuna. Yksin täällä ei ainakaan opiskelijana tarvitse olla, sillä Lapin yliopistossa opiskelijoita on yli 4000. Uusiin ihmisiin tutustuminen on ollut hauskaa ja toivottavasti uudet tuttavat muuttuvat kavereiksi tässä tulevan vuoden myötä.

Yliopisto-opiskeluilta odotan vapautta ja joustavuutta ja olenkin päässyt jo yllättymään siitä, kuinka paljon sitä oikeasti on. Akateeminen vapaus antaa ihanan vapauden suunnitella omat opintonsa juuri siten kuin itse haluaa. Siihen liittyy myös paljon vastuuta ja sen yritänkin pitää mielessäni tulevan vuoden aikana, sillä kukaan ei pakota sinua ilmoittautumaan kursseille eikä myöskään heräämään aamuisin luennoille. Tämän nimeänkin yhdeksi tulevan vuoden suurimmista haasteista. Olet täysin itse vastuussa opiskeluistasi.


Pyrin palaamaan näihin pohdintoihin myöhemmin tämän ensimmäisen opiskeluvuoden aikana ja ottamaan enemmän kantaa sitten, kun minulle on karttunut näistä kokemusta. Opiskelujen aloitus on suuri haaste varmasti ainakin jollain tapaa meille kaikille uusille opiskelijoille, mutta korviini on kantautunut sellaista tietoa, että tästä haasteesta kuitenkin selviää!


Ottakaahan tämän blogin lisäksi seurantaan Instagramin puolella @universityoflapland! Me blogistit tulemme päivittämään opiskeluelämää myös sen kanavan puolelle. Minut voitte myös löytää Instagramista: @elviiraoona. Kuulumisiin!

Kommentit

Suositut tekstit