Yhteishaku lähestyy!

Viime viikolla sain jännittää lähipiirin nuorten puolesta, kun nämä saivat juhlia viimeisiä vuosia lukiossa tanssien wanhoja ja bailaten abiristeilyllä! Nämä ikimuistoiset hetket on nyt varmasti tallennettu mieleen ja koneen kovalevylle ja on aika suunnata katse eteenpäin: kirjoituksiin sekä kevään yhteishakuun!

Itselläni yhteishaku oli aikanaan helppo, koska tiesin minne halusin (ja minne en halunnut). Nykypäivänä vaihtoehtoja on sadoittain ja ei ole kirkossa kuulutettua, että jokainen suuntaisi lukion penkiltä yliopistoon. Yhtä arvokasta ja kunnioitettua on jatkaa ammattikouluun, ammattikorkeaan tai armeijan harmaisiin. Myös välivuosi sopii monelle: työskentely tai ulkomaille lähtö tarjoaa ansaitun hengähdystauon vuosien opiskelun jälkeen.

Jokaiselle korkeakoulun opintoja suunnittelevalle sanotaan seuraava lause: jos haluat tehdä, mene ammattikorkeaan, jos tykkäät lukea, mene yliopistoon. Allekirjoitan. Mielestäni on tärkeätä tunnistaa omat vahvuudet ja haasteet opiskelussa. Jos lukeminen takkuaa ja aiheuttaa harmaita hiuksia kannattaa suunnata ammattikorkeaan ja jos käytäntö pelottaa niin yliopisto saattaa olla se oikea paikka! Itse suuntasin ensin ammattikorkeaan, koska lukeminen ei missään nimessä kuulu omiin vahvuuksiin, mutta kappas, näin vaan löysin itseni yliopistosta kirjojen keskeltä!

Itse valitsin Lapin yliopiston lähtökohtaisesti siksi, että se on Oulusta katsottuna lähin yliopisto, joka tarjoaa sosiaalityötä pääaineena. Opiskelun aloittamisen myötä jouduin aloittamaan myös etäsuhteen. Minulle oli siis aivan sama oliko itse laitos suuri tai pieni, kotoisa tai luotaantyöntävä. Mutta jos joku nyt miettii hakevansa Lapin yliopistoon, niin minä sanoisin, että no ehottomasti haet! Sillä kyllä, meän yliopisto on pieni ja kotosa ja täällä jokkainen saa olla semmonen ku on.

Valintaoppaiden lisäksi tietoa Lapin yliopistosta saat TÄÄLTÄ!
Useimmalle meistä vieraalle paikkakunnalle muutto on pelottavaa (ja jännittävää) ja ensimmäinen päivä uudessa opinahjossa synnyttää perhosia vatsan pohjalle. Tärkeä on kuitenkin muistaa, että joka syksy, joka ikisessä opiskelijakaupungissa on satoja uusia opiskelijoita samassa tilanteessa! Harva pääsee opiskelemaan kainalokkain parhaan ystävän kanssa, mutta valmistuessa vierestä löytyy ystävä jos toinenkin!

Opiskelun aloittaminen on aina uusi vaihe elämässä ja siitä tulee nauttia täysin rinnoin! Onko silloin rahasta pulaa? Kyllä. Oppiiko silloin stressaamaan? Kyllä. Tuleeko äitiä ja isää ikävä? Aivan varmasti. Mutta muut ovat samassa tilanteessa ja kuten me kaikki tiedämme: raskas työ, raskaat huvit. Kaikesta selviää ja sitten onkin valmis jo uusiin seikkailuihin.

Minna

Kommentit

Suositut tekstit