Vain yksi on joukosta poissa, Duke Ellingtonia siellä ei kuule

Valittaminen on hubaa! Sitä voi harrastaa missä tahansa ja aiheesta kuin aiheesta. Mitä vähemmän vaikutusvaltaa valittajalla on kohteeseensa, sitä enemmän aiheesta yleensä löytyy napistavaa. Yksi valitusvirsi, mitä tasaisin väliajoin saa kuulla sieltä täältä, liittyy Rovaniemen kulttuuritapahtumien määrään. Ajatus siitä, ettei Rovaniemellä tapahdu ikinä mitään kuulostaa kyllä ensikuulemalta loogiselta (ainakin junantuomalle), eihän kehäkolmosen ulkopuolella tunnetustikaan ole elämää. Mutta jos väitettä tuumailee tarkemmin, ei asia ehkä olekaan niin yksisilmäinen.

Mitä Rollossa sitten tapahtuu? Viime viikolla vietettiin vallan mainioita filmifestareita Arktisen Vimman muodossa ja lauantaina oli mahdollisuus nähdä samana iltana sekä tulitaidetta rannalla että hieno lyhytelokuvien kavalkadi Future Shortseissa. Aiemmin viikolla oli kamarisinfoniaorkesterin konsertti, joita järjestetään kiitettävän tasaisin väliajoin. Tasaisin väliajoin järjestetään myös Open Stage- iltamia, joissa lava on avoin kenelle tahansa - uutta kulttuuria puhtaimmillaan! Klassikkoelokuvia voi Rollossa nähdä pitkin vuotta Cineman ja KAVAn sarjoissa ja teatteritaidetta löytyy sekä alueteatterin että ylioppilasteatterin muodossa. Oopperataloa ei sentään vielä löydy, mutta jos kokee pakottavaa tarvetta nähdä kuinka Don Giovanni rymistelee seinän läpi, voi tsekata kuuluuko se Finnkinon vastikään aloittamiin Metropolitanin (!) oopperaesityksiin. Taidegallerioitakin löytyy ja yliopistolla saa TTK:n puolella välillä varoa askeleitaan, ettei vahingossa astu tilataideteosten päälle.

Kaupungistamme siis löytyy kokoonsa nähden varsin hyvin mahdollisuuksia antautua taiteelle, mistä siis ajoittain kuultava napina aiheen suhteen kumpuaa? Näkyvin ongelma lienee isompien keikkojen vähyys, artistien kääntyessä kiertueillaan Oulun kohdalla takaisin etelään. Tämä on välimatkojen tuomien kustannusten takia kyllä ymmärrettävää, mutta yhtäkaikki harmillista. Harmillista on myös järjestettävien keikkojen yksipuolisuus, esimerkiksi rock-musiikin ystäviä ei juuri livekeikoilla hemmotella. Näistäkin puutteista huolimatta uskallan väittää kokonaistilannetta melko hyväksi, mahdollisuuksien suuren variaation tähden; klassikkoelokuvista klassiseen musiikkiin, stand up- komediasta teatteriin.

Mutta älkäämme silti lopettako napisemista! Valittamisella nimittäin saattaa joskus saada parannuksia aikaan, ja siksi on tämäkin kirjoitelma päättyvä marisemiseen. Tämä valitus on oire kroonisesta jazzin puutteesta, mikä vaivaa koko Rolloa; täällä saa harmillisen vapaasti kulkea kuppilasta kuppilaan törmäämättä vahingossakaan tähän kaiken modernin musiikin isoäitiin. Elävää jaskaa nyt en tohdi edes mainita, mutta hyvälle jazz- kuppilalle luulisi olevan tilausta täällä pohjoisessakin; olisihan se nyt vallan huikeaa, jos illan voisi aloitta charlestonilla, keskiyön tietämillä käydä humalapäissään pyytämässä DJ:ltä "Minnie The Moocheria" ja lopulta lentää busterkeatonmaisesti takaperin kuperkeikkaa ulos ravitsemusliikkeestä ragtimen tahtiin.

Se olisi jo jotakin!

Kommentit

  1. Vaikka vaikuttaahan Rovaniemellä Rovaniemi Big Band, joka yrittää myös jazzia toisinaan pumpata. Keikat vain tuntuvat olevan hieman harvassa.
    Jazz-kuppilaa tänne kieltämättä tarvittaisiin.

    VastaaPoista
  2. Miten blogin saa Lapin yliopiston blogilistalle, joka näyttää kyllä olevan kummallisen tynkä. Tiukka seula, vai?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Se julkaistaan mahdollisimman pian.

Suositut tekstit