Oikikseen? 10 vinkkiä

Hellurei!

Se olis taas se aika vuodesta, kun moni laittaa hakupapereita menemään ja alkaa pikkuhiljaa valmistautumaan itse koitokseen (lue pääsykokeeseen). Yhteishaku on siis meneillään ja haku on auki aina 3.4. klo. 15 asti! Tässä tekstissä kerronkin vähän enemmän omia fiiliksiä oikiksen pääsykokeisiin valmistautumisesta.

Ajattelin näin ensiksi kuitenkin hehkuttaa sitä, että tänä vuonna oikiksen pääsykokeissa on aivan HUIKEA uudistus! Pääsykoematskuja voi lukea ILMAISEKSI sähköisesti (go oikeustieteellisen alan dekaanit!!). Tää on oikeesti mun mielestä aivan huippuhomma. Toki edelleen varmasti suurin osa tilaa myös normikirjat, koska niiden avulla opiskelu voi tuntua helpommalta kun voi esim. tehdä alleviivauksia. Silti, huippua. Itse sen 3x yli 200€ pelkästään pääsykoekirjoihin upottaneena voin sanoa, että kyllä on hieno juttu.

Mä oon ite hakenut oikikseen siis kolmesti. Pari ensimmäistä vuotta hain Helsinkiin ja molemmilla kerroilla jäin noin kahden pisteen päähän koulupaikan saamisesta. Kolmannella kerralla, eli viime vuonna, homma muuttuikin yhteisvalinnaksi, minkä johdosta pääsin tänne Lappiin opiskelemaan oikeustiedettä. Rakastan siis obviously yhteisvalintaa koska ilman sitä olisin jäänyt taas rannalle ruikuttamaan. Välillä on käynyt kylläkin ajatus mielessä, että olis pitänyt vaan heti toisena hakukertana hakea muualle kuin Helsinkiin, mutta turha se on jossitella. Eikä sitä toki olis tiennyt sillonkaan kuinka olis käynyt.

Anyway, ihan ensimmäisessä postauksessani kerroin vähän siitä, että Lapin yliopisto ei ollut mun ykkösvaihtoehto kaikista yliopistoista. Itse asiassa laitoin vähän ehkä läpällä koko yliopiston vaihtoehdoksi, enkä ajatellut asiaa sen kummemmin. Eka vinkkini siis on, että laita nyt herranjumala KAIKKI mahdolliset vaihtoehdot hakemukseen. KUN saat hyväksyvän vastauksen vaikka yliopistoon X (joka ei ollut sun feivöritti), niin voit miettiä sitten ajan kanssa tosissaan, että olisitko sittenkin siihen valmis. Mä en oikeestaan ollut, mutta täällä sitä ollaan ja kaikki on mennyt paremmin kuin hyvin! Parempi siis laittaa kaikki hakuvaihtoehdot hakemukseen, jotta ei ainakaan myöhemmin jää harmittamaan mikään.

Tänä vuonna valintakoekirjallisuus julkaistaan 10.4. ja pääsykoe on 14.5. Lukuaikaa on siis noin 5 viikkoa. Oman kokemukseni (sekä kavereiden kokemusten) perusteella ton viiden viikon aikana alkaa ainakin jossain vaiheessa muun muassa ärsyttämään, itkettämään ja pakokauhu saattaa ottaa valtaa. Kannattaa jo nyt siis tiedostaa se, että kyseiset viisi viikkoa ei tule olemaan mitään elämän parasta aikaa. Se aika tulee olemaan sitä kuuluisaa omaan tulevaisuuteen panostamista. Vinkki numero 2 on siis se, että RELAA ennen pääsykokeisiin valmistautumista. Itse pidin noin kuukauden "lomaa" pakon edessä ja vietinkin sen sitten oikein mukavasti muun muassa Himoksella, Sveitsissä, Venäjällä, Virossa sekä Kap Verdellä. Viisi viikkoa on niin lyhyt aika, että se kannattaa pyhittää lukemiselle kokonaan. Sitä ennen kannattaa kuitenkin käydä nollaamassa sekä aivot että kroppa!

Vinkki numero 3 on se, että sitten kun valintakoekirjallisuus julkaistaan 10.4., niin ala heti lukemaan. Tää saattaa kuulostaa usealle tyhmältä ja itsestäänselvältä neuvolta, mutta oon kuullut paljon myös sellaista, että lukemaan aletaan tosissaan vasta pari viikkoa ennen pääsykoetta. Tee itelles ainakin tämä asia helpommaksi ja aloita siis heti. Jos koet, että et pysty viittä viikkoa lukemaan 100 %, niin lue edes jotain ensimmäisillä viikoilla. Oot varmaan kuullut, että kertaus on opintojen äiti. Tai mama. Mikä tahansa se sulle on, niin kyseinen fraasi taitaa olla ihan tieteellisesti todistettu, joten lue, lue.

Jollekkin saattaa myös toimia lukuaikataulun tekeminen, joten sitäkin kannattaa miettiä. Mä kokeilin ite ensin sellasta aikataulutusta, että laitoin jokaiselle päivälle aina sivumäärät mitä piti lukea + kerrata. Tää ei valitettavasti toiminut ainakaan mun kohdalla, koska stressasin vaan enemmän jos en sitten saavuttanutkaan sivutavoitetta päivälle. Itse siis päädyin sellaseen lukuaikatauluun, johon merkkasin yksittäisille päiville, että mitä kirjaa sinä päivänä piti lukea ja jokaiselle viikolle erikseen sitten ns. tavoitesivumäärän (jonka sitten toteutin ilman päivittäistä sivustressiä). Vinkki numero 4 on siis se, että tee jonkinlainen aikataulu lukemiselle, mutta älä stressaannu siitä, jos alkuperäinen suunnitelma ei toimi. Jos näin käy, niin tee kylmänviileästi uusi suunnitelma ja seuraa sitä.

Mulla joka hakukerralla tuntui suunnitelmista huolimatta siltä, että aika loppuu kesken kun pelkkiin kirjojen läpikäyntiin meni aivan tajuttomasti aikaa. Kuvittelin päässäni ennen pääsykoekirjallisuuden haltuunsaantia sitä, millainen ideaali valmistautuminen olisi. Tässä mun ideaalissa maailmassa ensin lukisin kaikki kirjat kerralla läpi, jotta saisin yleiskuvan niistä. Seuraavaksi sitten sukeltaisin syvemmälle jokaiseen kirjaan ja tekisin alleviivaukset. Tämän jälkeen kävisin kirjat vielä uudelleen läpi muistiinpanoja tehden ja mahdollisia kysymyksiä miettien. Joo-o.. ei vissiin kuitenkaan mennyt tää homma kuten olin ajatellut. Mulla ei siis ole valitettavasti mitään hyvää vinkkiä siihen, miten kirjoja kannattaa lukea. Kannattaa vaan kuunnella itseään ja sitä mikä tuntuu parhaimmalta. Joku alleviivaa, joku ei alleviivaa. Joku tekee muistiinpanoja ja toinen ei. Ehkä tähän kohtaan kuitenkin vinkki numero 5 olis se, että lue kirjoja ristiin. Jos kirjallisuutta on taas kolme kappaletta, niin varmaan ymmärrät, että jos luet ensin kirjan 1, sitten kirjan 2 ja vasta sitten kirjan 3 (ja jatkat tällä kaavalla), niin lukiessasi kirjaa 3 voi olla, ettet muista mitään kirjasta 1. Tässäkin kuitenkin testaa mikä sopii just sulle. Megahuomio myös siihen, että monet on sanoneet sitä (ja allekirjoitan tämän myös itse täysin), että asiat alkaa hahmottumaan vasta ihan viimeisellä viikolla. Älä siis luovuta, jos kaksi viikkoa ennen pääsykoetta tuntuu siltä, että et oo oppinut vielä mitään.

Seuraavaksi haluun kirjoittaa vielä vähän siitä, kuinka paljon tulisi lukea. Mä oon ite aika hidas ja junnaava lukija, joten mulle pääsykoeurakka tarkoitti sitä, että mä oikeasti luin joka päivä monta tuntia. Taisin pitää kokonaisia vapaapäiviä ehkä ihan pari, mutta muuten olin kyllä vaan kotona neljän seinän sisällä. Tässä kuitenkin pätee cheesy "me ollaan kaikki erilaisia" fraasi. Jollekin sopii paremmin lukua esim. 5 tuntia 5 x viikossa. Vinkki numero 6 on siis se, että älä välitä jokavuotisista "Matti Meikäläinen lukee kirjastossa päivittäin klo. 8-20" -uutisista, missä on kuva tästä Matista, joka näyttää siltä, että se on just voittanut lotossa. Samaan aikaan ite oot ollut kaks viikkoa samoissa vaatteissa tukka yhtenä takkupalana ja oot lukenut "vaan" sen 4 tuntia päivässä. Älä siis vertaa itteäsi muihin.. ja jos tunnistat itsesi Matiksi niin sekin on fine. Mä tunnistan itseni ennemmin kyseiseksi takkupalaksi, jonka ainoa lottovoittoa muistuttava jännittävä hetki elämässä pääsykokeisiin lukemisen aikana oli se, kun näin naapurin ultimaattisen pidätyksen kesken pääsykokeisiin luvun (ja jota ihan Ulla Taalasmaana seurasin ovisilmästä, koska en tietenkään kehdannut avata ovea sen näköisenä.. ja hajuisena.. hehe).

Yllä olevaan ehkä lisäyksenä vielä se, että muista myös pitää itestäs huolta. Aivot ei jaksa painaa duunia jos säkään et tee hyvinvointisi eteen mitään. Nukkumisen rooli on aika boss pääsykokeisiin lukemisen aikana. Samoin oli mulle ainakin liikunta. Treenasin paljon ja treenit oli mulle sitä aikaa, kun ei tarvinnut miettiä ollenkaan mitään, varsinkaan lakipykäliä. Yhdistin kuitenkin osaltaan myös kyseiset lakipykälät salimaailmaan, koska mulla oli tapana käydä usein treenin jälkeen infrapunasaunassa, missä hoidin päivän kertauksen. Miellyttävässä miljöössä on kiva tehdä töitä. Sitten toki kannattaa muistaa, että ihminen tarvitsee myös ravintoa. Jos olet ihminen, niin hoida tääkin seikka kuntoon. Vinkki numero 7 = koskaan ei saa unohtaa mun teksteissä aiemminkin 15 minutes of fame saanutta trioa uni+ravinto+liikunta.

Vinkki numero 8 liittyy mielenterveyteen, eli anna itelles kuitenkin vähän siimaa tehdä myös jotain kivaa. Älä siis koe huonoa omatuntoa siitä, että näät kavereita ja perhettä. Mä kävin kattomassa myös yksin Mamma Mia -musikaalin ja se oli ihan parasta. Vinkki numero 9 liittyy samaan aiheeseen, mutta vastakkaisesta näkökulmasta. Hyväksy se, että viiteen viikkoon et kuitenkaan voi tehdä kaikkia niitä kivoja juttuja mitä haluisit. Kaverit tekee vaikka ja mitä, mut sun pitää lukee. Lisäksi kevät vaan voimistuu koko ajan ja ilmat on sairaan makeet jolloin tekis taas tehdä vaikka ja mitä, mut sun pitää lukee. Hyväksy myös se, että välillä voi tosiaan vähän itkettää ja vaikka kuinka kiinnittäisit huomiota lukuasentoosi, niin silti jossain vaiheessa selkä voi alkaa tuntumaan 80-vuotiaan selältä. Koita pitää mielessä sun TAVOITE eli koulupaikan saaminen ja miettiä, et viis viikkoa on oikeesti aivan sairaan lyhyt aika sun elämästä. Luku-urakan jälkeen koittaa myös KESÄ eli kaikkea kivaa on varmasti luvassa. Heikkoina hetkinä mä myös katoin instasta oikislaisten haalarikuvia ja sain motivaatiota niistä. Lisäksi purkasin tunteita myös kavereille, joiden tuki oli äärimmäisen tärkeetä <3

Okei, luku-urakka meni hyvin ja pääsykokeet on takana. Mitäs sitten jos tuleekin kieltävä vastaus? Vinkki numero 10. Sellasta se elämä on välillä. Mulle toisen hakukerran epäonnistuminen tuntu jotenkin ihan ylitsepääsemättömältä. Tiesin jo pääsykokeen jälkeen, että ei mennyt ihan nappiin. Menin siis suoraan pääsykokeesta Helsingin tuomiokirkon portaille itkemään. Kiinalaisturistit otti musta ihan innoissaan kotialbumeihinsa kuvia, joissa varmaan lukee jotain "Blond finnish girl, maybe heartbroken??". Pettymyksen tunteesta oli vaan päästävä yli ja lähtemään lukemaan taas ensi keväänä uudella draivilla. Sun oma elämänasenne vaikuttaa aika paljon sun elämään. Sen takia sitä sanotaan elämänasenteeksi hehe.

Ei mutta TSEMPPIÄ oikeesti kaikille oman unelman jahtaajille! Fakta on se, että kaikille ei koulupaikka tuu aukeamaan, mutta sä itse voit vaikuttaa lopputulokseen ERITTÄIN PALJON. Kannattaa myös kuitenkin muistaa, että pääsykokeissa ainakin mun mielestä on myös paljon tuurista kiinni se, mitkä kysymykset osuu kohdalle ja ootko sä sitten just niitä kysymyksiä päntännyt. Anyway, you rock!!


(Kuvassa meikä on pari päivää aiemmin saanut tiedon opiskelupaikasta ja alkanut sulattamaan tulevaa Rollolaiffia)

<3 Johanna



Kommentit

  1. Nyt oli kyllä harvinaisen raskasta luettavaa. Kirjoituksessa on valitettavan elitistinen sävy, joka vesittää kirjoituksen sanoman. Omituista antaa lukuvinkiksi maailmanympärysmatka, kun vain harvoilla ja valituilla on mahdollisuutta moiseen. Ei kovin samaistuttavaa. Lisäksi liiallinen puhekielisyys ei tässä tapauksessa toimi mitenkään päin. Teksti on kuin 15-vuotiaan WhatsApp-viesti kaverilleen. Tässä kanavana toimii kuitenkin yliopiston virallinen blogi ja kirjoitus olisi tullut laatia sitä silmällä pitäen.

    VastaaPoista
  2. Moikka Anonyymi!

    Kiitos kommentistasi. Harmi, että mun kieli poskella kirjoitettu blogipostaus on saanut sulle tommosen fiiliksen.

    Tartuit tuohon seikkaan, että kävin ulkomailla ennen luku-urakkaa. Mun vinkkinä ei ollut se, että jokaisen tulisi käydä eri paikoissa ennen pääsykokeisiin lukemista. Vinkkinä oli se, että ennen pääsykoeurakkaa kannattaa rentoutua, koska koko pääsykoeprosessi on itsessään niin stressaava. Kerroin esimerkin siitä mitä itse tein ennen kyseistä prosessia, mutta en maininnut, että se olisi ainoa tapa rentoutua. Tuosta mun lomailusta vielä sen verran, että mä itse nautin matkustamisesta ja tuhlaan mielelläni työllä ansaitsemani rahat juurikin matkusteluun. Tässäkin asiassa meitä on kuitenkin moneen junaan ja jokainen tehkööt rahoillaan mitä haluaa.

    Opiskelijaelämää Lapin yliopistossa -blogissa kerrotaan asioista opiskelijoiden näkökulmasta. Meitä on neljä erilaista kirjoittajaa (Arttu ennemminkin vloggaaja) ja sisältö sekä tyyli vaihtelee meidän välillä. Me kerrotaan opiskelijaelämästä just meidän itsemme kautta, ei yliopiston. Mun tyyli on hyvin humoristinen ja puhekielinen - eli just sellanen millanen mä olen.

    Pahoittelut vielä, että koit tekstistä mielipahaa. Toivottelen sulle kuitenkin oikein mukavaa kevättä ja jos haet oikikseen, niin tosi paljon myös tsemppiä!

    <3 Johanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Johanna!

      Todella harmillista, että mielipiteeni kirjoituksestasi meni tuolla tavalla tunteisiin. Yliopiston blogin lienee tarkoitus kuitenkin edustaa edes jollakin tapaa meitä kaikkia opiskelijoita eikä vain teitä neljää. Siihen tarkoitukseen voit perustaa ihan ikioman blogin ja sitä lukekoot ken selkoa saa. Uskoisin useamman yliopistomme opiskelijan ja mahdollisen hakijan kuitenkin lukevan mielummin selkeää tekstiä kuin sillisalaattia, jossa joka toinen sana on väännös englannin kielestä tai jonkinlaista slangia. Pahoittelut, että viestini loukkasi. Oikein mukavaa kevättä myös sinulle jonkin toisen harrastuksen kuin kirjoittamisen parissa!

      <3 Anonyymi

      Poista
    2. Melko katkeran kuuloinen tuo ylläoleva anonyymi. Liekö itse hakenut oikikseen, eikä ole päässyt? Hän voisi toki itse hankkia toisen harrastuksen sen sijaan, että käy lukemassa blogia, joka ei miellytä.

      Älä muuta tyyliäsi Johanna, tällaista "aitoa" ja rentoa tekstiä on mukava lukea :) Onnea ja menestystä opintoihisi.

      Poista
  3. Hei! Ikävää et sait noin huonoa palautetta, musta oli ilo lukee tää ja anto kyllä piristystä omaan pääsykoeahdistukseen! Ite haen valtsikkaan mut samat vinkit toimii varmasti :) Kiitos paljon !

    VastaaPoista
  4. Täytyy sanoa, että tätä tekstiä luki tosi mielellään! En ihan ymmärrä tuota palautetta ylempänä, ja toivon että kyseinen henkilö miettisi vähän ennen kuin kommentoisi. :D Kerroit mielestäni hyvin omasta valmistautumisestasi + annoit mulle toivoa omien oikis-haaveideni kanssa!

    VastaaPoista
  5. Tyttäreni pääsi TET-jaksolla tutustumaan asianajotoimistoon täälä Helsingissä. Siitä hän sitten innoistuikin, ja nyt aikoo opiskella nin reippaast, että hän pääsisi oikeustieteelliseen opiskelemaan. Kova urakka, mutta ilmeisesti opiskelu lopulta palkitaan.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Se julkaistaan mahdollisimman pian.

Suositut tekstit