Mitä tehdä, jos saa tentistä hylsyn?

Hyvää alkanutta viikkoa!


Jokainen meistä on varmaan joskus saanut jostakin tentistä hylsyn. Eikö vain? Don’t leave me hanging… :D

Jos siellä ruudun takana lymyilee fukseja, jotka ovat ehtineet suorittaa vasta muutamia peruskursseja, palatkaa tähän tekstiin sitten aikanaan. Ja toisaalta jos siellä kurkkii joku sellainen opiskelija, joka ei ole koskaan hylsyä saanut, niin luepa postaus silti tulevaisuuden varalta.

Ensisijaisesti tämä kirjoitus on kaikille teille, joista hylsyn saaminen tuntuu hetkellisesti maailmanlopulta.Eikö se tunnukin älyttömän kurjalta? Vaikka itselläni ne pari kertaa, kun Weboodissa on arvosanan kohdalla lukenut tyly kolmikirjaiminen ”hyl”, ovatkin olleet tahallisen, huolimattoman pänttäämisen tulosta, ovat ne silti tuntuneet pahalta. Hetkellisesti se hylsy on tuntunut määrittävän omaa opiskelijaidentiteettiä ja mielessä on pyörinyt, että olenko nyt ihan surkea. Voiko musta tulla mitään, kun en edes tätä tai tuota tenttiä läpäissyt? Miten kaikki muut näyttävät aina suoriutuvat jokaisesta tehtävästä erinomaisesti?

Palattuani joululomalta olin saanut eräältä professorilta viestin, jossa hän pyysi minua korjaamaan lähettämäni esseen lähdeviitteet oikeanlaiseen muotoon. Niin pieni asia tuntui sekin automaattisesti jotenkin todella pahalta ja pidin itseäni tyhmimpänä opiskelijana maan päällä. Olisi sitä nyt pitänyt osata edes lähdeviitteet kirjoittaa oikein…Meillä opiskelijablogisteilla on jossain määrin ollut havaittavissa eräänlainen ”armollisuuden teema” tämän lukuvuoden aikana. Tämä pohdinta kuulunee samaan keskusteluun. Itsensä pitäminen tyhmänä yksittäisen arvosanan perusteella on nimittäin aika karua. Ja myös typerää.

Sekä huonompien arvosanojen, että niiden hylsyjen saaminen kuuluvat elämään ja molemmista pääsee kyllä yli. Opinnot ja niissä menestyminen eivät sitä paitsi ole kaikki kaikessa. On toki tärkeää opiskella juuri sellaista alaa, mikä itseä kiinnostaa, mutta siitä huolimatta mokailu ja satunnaiset hylsytkin kuuluvat asiaan. Joku viisas on kai joskus sanonut, että jos ei koskaan tee virheitä, ei koskaan opikaan mitään.Joten mitä tehdä, jos saa hylsyn?

Hyväksy, ettet ole lukenut tarpeeksi - onhan toisaalta ihan hyvä juttu, että joudut opettelemaan asiat huolellisesti ja voit siten olla valmistuttuasi mahdollisesti pätevämpi työssäsi. Lakkaa soimaamasta itseäsi ja totea, että on ihan ok, että välillä käy näin. Keitä pannullinen kahvia ja avaa se hemmetin tenttikirja. Tee huolellisesti muistiinpanot, opettele asiat ja yksinkertaisesti päätä, että ensi tentissä rokkaat. Sä pystyt siihen kyllä!

Tsemppiä kaikille opintoihin. Kuullaan taas!

- Minttu

Kommentit

Suositut tekstit