Mennään museoon!Olen kierrellyt museoita pienen ikäni. En voi väittää olevani museoharrastaja, mutta koen kuitenkin jotain viehätystä museokäynneissä. Toistaiseksi käyntikohteeni ovat rajoittuneet historiaa, luonnontieteitä ja valokuvausta käsitteleviin museoihin, muutamia taiteiden puolelle suuntautuvia hairahduksia lukuun ottamatta. Aion toki laajentaa makuani myös taidemuseoihin, varsinkin, kun siihen on nyt oiva mahdollisuus. Muutettuani Helsinkiin vapaapäivieni toiminnalliset vaihtoehdot ovat kasvaneet tyrmistyttävän paljon. Museoita maamme pääkaupunkiin mahtuu yli 80 kappaletta vaihdellen Kiasmasta aina Lastentarhamuseoon asti.


Museoissa vallitsee tietynlainen pysähtyneisyys. Esineet on piilotettu ajalta. Ne on vangittu lasiin, odottamaan töllistelyä ja osoittelua. Museoiden tehtävä ei ole kuitenkaan pelkästään esitellä ympäristöä, kulttuuria ja historiaa, vaan myös tallettaa kulttuuri- ja luonnonperintöä tuleville sukupolville. Tulevaisuudessa meidät ympäröiviä esineitä voi löytää museoista ihmetystä herättämästä. 

Kummallisin museokäyntini sijoittuu aikaisemmin käsittelemälleni Islannin reissulle, jolla pääsimme ihmettelemään Reykjavikin penismuseota, jonne on säilötty kolmatta sataa eri nisäkäslajien edustajien sukuelintä. Absurdilta kuulostava idea oli kuitenkin toteutettu kuten mikä tahansa museo; asiallisesti vailla sen kummempaa pervoilua. Hämmennystä herättivät kuitenkin muun muassa jääkarhun varustus, joka näytti siltä, että eläinparka olisi laskeutunut miinakentälle genitaalit edellä. Vastaako tämä todellisuutta vai onko säilömisessä tapahtunut virhe, mene ja tiedä.


Suomi on museoiden luvattu maa, sillä maastamme löytyy yli 1000 museota. Museoliiton mukaan niistä noin 300 on ympäri vuoden avoinna ja ammattimaisesti hoidettuja. Pari vuotta sitten lanseerattu museokortti avaa ovet noin 240 kotimaiseen museoon, ja harkitsen moisen hankkimista myös itselleni. Diili vaikuttaa hyvältä: noin 65 euron kortilla voi vierailla museoissa niin paljon kuin sielu sietää, vaikka joka päivä. Ehkä otan asiakseni käydä läpi kaikki Helsingin 80 museota. Jos vain aika riittäisi.

- MatiasKommentit

Suositut tekstit