Voitolla työhön

Suuri osa opiskelijoista viettää kesänsä töiden parissa, turvaten tulevan opiskeluvuoden taloutensa. Keväisin opiskelijoilla onkin edessään kesätöiden ja harjoittelupaikkojen haku. Töiden hakeminen on aikaavievä ja raskaskin prosessi, etenkin sen ollessa jokavuotinen murheenkryyni meille opiskelijoille. Nyt on jo maaliskuun loppu, joten valitettavasti monet yritykset ovat täyttäneet kesätyöpaikkansa. Älä kuitenkaan vaivu synkkyteen, kyllä osaaville ja tekeville tyypeille työtä löytyy. Mie keräsin muutaman vinkin teille, jotka olette vielä vailla töitä.


Tunnista oma osaamisesi. Työhakemukseen ei kannata kirjoittaa: "Olen reipas ja vastuullinen työntekijä", sillä niin kirjoittavat kaikki 200 muutakin hakijaa. Pohdi, mitä oikeasti osaat, missä olet oppinut nuo taidot ja miten nuo taidot ovat hyödyksi työssä, johon haet.

Opettele kertomaan osaamisestasi myyvästi. Kerro miksi olisit hyvä työntekijä juuri heille. Älä kirjoita hakemukseesi tyhjiä korulauseita, vaan osoita miksi olet oikea valinta hakemaasi työhön. Kerro hakemuksessa, miten sinä, sinun osaamisesi ja asenteesi hyödyttävät firmaa, johon haet. Mikäli tunnet tyyppejä, joka ovat unelmiesi alalla töissä, kysy vinkkejä hakemuksen kirjoittamiseen. Yksi kliseinen, mutta erittäin toimiva vinkki on myös se, että räätälöit hakemuksen juuri hakemaasi työpaikkaan. Rekrytoijat lukevat päivästä toiseen "olen positiivinen tiimityöntekijä" -hakemuksia, älä ole yksi näistä hakijoista.

Verkostot. Kyllä, kuulet verkostojen tärkeydestä nykyään kaikkialla ja kyllä verkostot ovat tärkeitä kaikkialla. Tätä maailmaa pyörittävät suhteet ja verkostot. Suuri osa työpaikoista on valitettavasti piilossa. Kasvata siis verkostojasi. Mitä enemmän omaat kontakteja työelämään, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on unelmatyöhösi. 

Opettele sosiaalisia taitoja. Mikäli kanssasi on helppo olla, olet mukava ja kiinnostava, työpaikka on varmemmin sinun kuin sosiaalisesti kömpelön kanssahakijan. Ugly truth.
Lisäksi rekrytoijat painottavat hakijan asennetta ja motivaatiota. Loistava asenne ja työmotivaatio voivat korvata jopa puuttuvan osaamisen ja hyvän asenteen tulisikin näkyä kaikkialla työhakemuksessasi.

Ei ole yhtä tapaa onnistua työnhaussa. Kuitenkin yhtenä tärkeimpänä asiana matkalla kohti unelmien työpaikkaa on itsensä kehittäminen. Opettele uusia asioita, lue, tee vapaaehtoistyötä, kirjoita, osallistu seminaareihin. Tällä tavoin olet jokaisessa hakemuksessa hieman parempi kuin edellisessä.


Tsemppiä työnhakuun täältä Prahan keväästä!
-Mirka

Kommentit

Suositut tekstit