Eikö historia opettanut meille mitään?

Pyörähdin paremman puoliskoni kanssa vajaan viikon visiitin Berliinissä. Tämä oli allekirjoittaneelle neljäs kerta tuossa eurooppalaisessa historian kehdossa ja suosittelen lämpimästi kaupunkia jokaiselle. Reissu kului pitkälti kiertäen museoista muistomerkeille ja takaisin. Jokainen meistä tuntee Saksan historiaa vähintään natsi-Saksan, maailmansotien ja Berliinin muurin osalta, ja maailma tänään saa ainakin itseni pohtimaan, onko tuo historia opettanutkaan meille mitään?


Tutustuimme muun muassa muurilla jaettuun Berliiniin DDR-museossa ja Berliinin muurin muistomerkillä, sekä natsi-Saksan aikaisiin kauheuksiin Topographie des Terrors -museossa. Nämä paikat olivat ainakin itselleni todella ajatuksia herättäviä. 

Denkmal für die ermordeten Juden Europas
Miksi luemme tänä päivänä uutisia kansoja erottavien muurien rakennussuunnitelmista ja maahantulokielloista? 
Maailma on täynnä vastakkainasettelua, meitä ja muita. 
Olemme nähneet viime aikoina äärioikeiston nousun Euroopassa, Brexitin, populismin voiman ja hieman yli viikko sitten Yhdysvaltain presidentin virkaan astui mies, joka laittoi maailman haukkomaan henkeään voittaessaan vaalit. 
Rauhannobelisti Malala Yousafzain sanoin "Sydämeni on särkynyt". 

Berliinin muuri
East Side Gallery
Vastakkainasettelulla tässä maailmassa ei päästä puusta pitkälle. Ei ole päästy aiemmin, eikä päästä nytkään. En tahdo nähdä päivää, jolloin ihmiskunta jälleen pohtii raunioissaan pieleen mennyttä historiaansa. Maailmassa on suuria ongelmia, joiden korjaamiseksi meidän jokaisen tulisi toimia. Vastakkainasettelu, muurit ja eronteot eivät ole ratkaisu yhteenkään niistä. Eivät olleet Berliinissä kuuluisan muurin vuosina, eivätkä ole tänään Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla.

Historia opettaa meille sen, että emme opi historiasta mitään – G.W.F. Hegel

Rakkautta kaikille!

-Mirka



Kommentit

Suositut tekstit