Kamalan kiva junamatka

Käsi ylös joka on joskus matkustanut junalla Rovaniemelle! Jepulis. Moni opiskelija varmaankin matkustelee vähän hinnan mukaan. Itse huomaan kuolan valuvan poskellani joka kerta kun ohitan laukkujeni kanssa makuuvaunun. Hähää! Se ei ole se mun vaunu. Se on se viimeinen vaunu, joo siellä ihan perällä. Istumapaikka. Se vaunu, jonka lämpötila heittelehtii +28 hikoiluasteelta melkein pakkasen puolelle. Se vaunu, jonka pysähdyksen aikana mietin, törmäsikö juna norsuun vai panssarivaunuun. En vieläkään ymmärrä miksi jarrutukset tapahtuvat niin ryminällä. Kertokaa mulle, jos tiedätte.

Yli kymmenen kertaa yöjunalla matkustaneena olen onnistunut muodostamaan rutiineja matkalle. Niskatyyny vie tilaa matkatavaroista, mutta takaa edes jonkinlaiset yöunet. Viltti tai kerrospukeutuminen on lähes välttämätöntä lämpötilan laskiessa jäätäviin lukemiin. Jos haluaa syödä matkan aikana jotain, niin on hyvä olla tehtynä omatekoset voikkoset ja mehua. Jos maksaa 34 euroa junalipusta ja kärsii yön istuessaan niskat jumissa, niin ei ole järkeä maksaa 10 euroa lipulle lisähintaa jostain sämpylästä ja kupposesta teetä.

9-13 tuntia tuntuu ajatuksena pitkältä ajalta. Sen saa kuitenkin yllättävän nopeasti kulumaan yrittäessään nukkua, kavereiden kanssa viestitellessä, syödessä tai junan netin kanssa kamppaillessa. Kännykän akkua kestää Iphonessa useimmiten sen ensimmäiset 2h, ja pistokkeen löytäminen tästä vaunusta on mahdoton tehtävä. Vessasta voi löytää pistokkeen jos on ihan pakko ladata, terv. kokeiltu on. Noh, jos ei halua mennä istumaan täyteen eläinvaunuun tai leikkimään vatsatautista vessaan, voi ottaa teknologiset aseet käyttöön. Läppäri ja puhelin ovat nimittäin junassa parhaita kamuja: puhelin jakaa nettiä läppäriin samalla kun puhelin on siinä latautumassa.

Noniin seuraavana haasteena olisi vuorossa nukkuminen. Niskan jumiutuminen ja jatkuva veritulpan pelko ovat läsnä koko junamatkani ajan. Selkänojan asettaminen taakse tuntuu samalta kuin laulaisi kovaa ja korkealta Celine Dionia takana istuvalle, yöunet on menetetty. Mukavan haasteen nukahtamiselle antaa myös vaunun öinen loisteputki- valaistus. Sopii hyvin heille, jotka pitävät kirjan lukemisesta koko matkan ajan. Itse tosin pidän enemmän nukkumisesta yöaikaan. Kun on löytänyt mahdollisimman ei-niin-epämukavan- asennon ja on ihan nukahtamisen rajoilla, on ihana kuulla miehen lempeän äänen kaikuvan kaiuttimesta kertoen, että nyt ollaan Ylivieskassa. Tosi kiva kuulla. Toinen mukava tieto on se, että juna pysyy paikallaan tunnin muun muassa Tampereen asemalla. Miksi yöjunat viettävät pitkiä aikoja paikallaan? Ottavatko kuljettajat nokosia vai mitä ihmettä?

Kanssamatkustajat ovat myös junamatkojen suola ja sokeri. Kivaa juttuseuraa ja uusia tuttavuuksia, mutta yrittäessään nukkua yöllä yhden aikaan ei välttämättä halua kuulla viereisellä penkillä istuvan puhelua poikaystävänsä kanssa siitä, oliko Masan kaverin vaimon lapsi vähän huonosti käyttäytyä vai oliko sillä vaan uhmaikä. Ja loppuun vielä vartin pituinen puspus-hyvää yötä nähdään aamulla- höpinät.

Mikään ei voita sitä fiilistä, kun ääni kaiuttimesta kertoo seuraavan pysäkin olevan Riihimäki. Enää junanvaihto edessä. Riihimäeltä Järvenpäähän erotun hieman aamuruhkassa jakkupukuisista työmatkalaisista rinkkani, unisten silmieni sekä mukavan ja lämpimän oloasuni kanssa. Voittajafiilis.Vinkit selviytymiseen istumapaikkaisen junamatkaan ovat siis rivien välistä luettuna: viltti/lämmintä vaatetta, niskatuki/tyyny, evästä, korvatulpat, silmälaput, korvakuulokkeet+ puhelin, laturi, läppäri/tabletti/kirja

Käyttäytymisohje: ota huomioon takana istuva asettaessasi istuimen selkänojaa taakse. Anna nukkumisrauha kanssamatkustajille.

Toimintaohje: Mikäli käytössäsi on mobiililippu, varmista että puhelimessasi on riittävästi akkua ennen matkaa. Älä säikähdä junan tekemiä äkillisiä jarrutuksia. 

Selviytymisohje: ota ilo irti matkasta. Ajattele matkaa positiivisesti: joka matka on omanlaisensa seikkailu. Kuuntele salaa kertomusta Masan kaverin vaimon lapsesta. Kuuntele miesäänen selostamia pysäkkejä, ja mieti mielessäsi, ettei ole hajuakaan missä päin Suomea sijaitsee Pännäinen. Mikäli tämä kertomus sai aikaan epämiellyttäviä tuntemuksia, suosittelen maksamaan hieman enemmän ja ostamaan päivälipun. Tai vielä vähän enemmän ja ostamaan makuupaikan. Niska ja peppu kiittää!

Tsemppiä!

Kommentit

 1. Oo, hyviä vinkkejä! Mulla on aina iso kaulahuivi matkassa, toimii vilttinä tarvittaessa. Viimeksi junaillessa nukkumisolosuhteet olivat loistavat, vaunussa oli valot himmeämmällä koko yön, ja kanssamatkustajatkin nukkuivat ja viimeisenä sijainneesta vaunusta ei ollut läpikulkuliikennettä ravintolavaunuun ja nukutti kyllä aivan hyvin koko yön, harvinaista herkkua :---D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi mahtavaa! Mullekin tommosia matkoja kiitos : )

   Poista
  2. Paikan ja vaununhan saa valita itse? En tiiä miten automaateissa menee... Vielä kun kanssamatkustajat saisi valita :D

   Poista
  3. Juu saa toki! Tämä oli kuvaus edullisesta vaunuvaihtoehdosta:) Ja toki vaunujen välillä joitain eroja löytyy, niin kuin edellä oli mainittu että valoja oli himmennetty. Pieni korjaus tekstiin, kyllä näistäkin vaunuista muutama pistorasia löytyy (paikat ovat usein melko suosittuja, eli kannattaa varata paikka hyvissä ajoin! ja varautua siihen että viekkuun tulee todennäköisesti joku, mikä saattaa vaikeuttaa nukkumista:)

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit