Spice Up Your Life

Oletko kyllästynyt kellanharmaaseen kanaan ja vetelään makarooniin? Mausteet ovat ratkaisu. Eivät maksa paljoa, ja säilyvät varmasti pidempään kuin sinulta kestää valmistua, hehe. Mausteilla on myös monia terveysvaikutuksia. Monilla niistä on antioksidanttisia ja inflammatorisia vaikutuksia.

Tiesitkö, että inkivääriä voi käyttää matkapahoinvoinnin estämiseen? Inkivääriuutteesta on myös kehitetty lääkkeitä reumaattisten sairauksien ja kipujen hoitoon. Inkivääri sisältää eteerisiä öljyjä, joten palanen tuoretta inkivääriä teeveteen raastettuna avaa tukkoisen nenän. Chilin taas uskotaan kiihdyttävän aineenvaihduntaa ja auttavan siten mm. painonpudotuksessa. (Uskokoon ken tahtoo, mutta kyllä se ainakin hien nostaa pintaan.) Valkosipuli sisältää runsaasti rikkiyhdisteitä, jotka edistävät suoliston toimintaa. Sillä on todettu olevan verisuonten tukkeutumista ehkäisevä vaikutus. Valkosipuli myös laskee veren kolesterolipitoisuutta ja laajentaa verisuonia laskien verenpainetta. Ja onhan valkosipulia käytetty monen mummolassa flunssankin hoitoon. Kurkumaa, tuota voimakkaan keltaista, myös kankaiden värjäyksessä käytettyä maustekasvia, on tutkittu mm. syövän hoidossa.

….

Itse käytän mausteita varsin estottomasti. Ikinä en mittaa. Olen kuin Jamie Oliver konsanaan. Tässä muutama hyväksi havaittu yhdistelmä, joilla saat arkiruuan tuntumaan hivenen eksoottisemmalta.

Inkiväärikana

Olen todella summittainen mausteiden käytössä, mutta luulisin, että 1 tl jauhettua inkivääriä/300 g broileria toimii. Valmiin kastikken saat lisäämällä pannulle kookoskermaa tai ruokakermaa. Inkivääri peittää mainiosti tylsän hunajamarinadin maun.

Chili con carne + omenakuutiot + neilikka

400 g jauhelihaa
1 prk tomaattimurskaa
1 sipuli
1 prk kidneypapuja chilikastikkeessa
1 prk valkoisia papuja
4 kpl valkosipulinkynttä
1 kanelitanko
1-2 kpl tuoretta chiliä
6 kpl neilikkaa
1 vihreä omena kuutioina (kokeile myös kuivattuja omenakuutioita)
mustapippuria
suolaa
cayennepippuria

Hauduta, hauduta, hauduta...

Smoothie + tuore inkivääri

Raasta lempismoothieesi peukalon pään kokoinen pala tuoretta inkivääriä. 

Valkosipulilohi

Tarvitset lohifileen ja maun mukaan tuoretta valkosipulia. Suosittelen leikkaamaan ensin valkosipulinkynnet pitkittäin kahtia. Tee sitten pienellä veitsellä viiltoja lohifileeseen ja työnnä valkosipulit viiltoihin. Rouhi päälle suolaa ja pippuria ja työnnä uuniin. Nam nam ja kämppäkaveri tykkää aromeista.

Kurkumariisi

Kurkumalla loihdit herkullisen intialaisen lisäkeriisin. Sanoisin että noin 1/4 tl kurkumaa per 1 dl keittämätöntä basmati/jasmiiniriisiä. Lisää kurkuma keitinveteen ja annan riisin hautua kypsäksi. Näin kurkuman kitkerä maku pehmenee. Lisää valmiiseen riisiin vielä nokare voita. 


Pinaatti ei ole mauste, mutta haluan tuoda sen tässä esiin, koskapa olen menettänyt sydämeni sille täysin. Sitä on helppo lisätä ruokaan kuin ruokaan: munakkaaseen, smoothieen, wokkeihin, lasagneen ja tuoreena (Baby leaf) salaattiin. Tummanvihreät kasvikset ovat lisäksi erittäin ravintorikkaita. 100 g pinaattia sisältää mm. proteiinia 1,6 g, kalsiumia 88 mg (vertailun vuoksi maidossa on n. 120 mg) ja rautaa 1,3 mg (naudanlihassa 2,5 mg), kaliumia 470 mg (naudanlihassa 317 mg) ja k-vitamiinia 270 mikrog (Päivittäinen K-vitamiinin tarve on noin 1 mikrog/kg). Eli melko hyvin pupunruuaksi. 



Lähteet:
http://www.tohtori.fi/?page=5184117&id=6819266 
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=33456&lang=fi 
http://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p_artikkeli=seh00151
http://www.tohtori.fi/?page=5184117&id=2170586 

Kommentit

Suositut tekstit