Totuus rakkaudesta osa 1: Vladimir Putin puhuu totta

Rakkaus on olemisen tarkoitus.

Materialistisen länsimaalaisen tyypillisimpiä rakkaudentunnustuksia ovat omistamisen ja turvallisuuden tunteen monistaminen. Jokavuotinen inhorutiini: mutku pitää ostaa joululahjat. Periaate on niin syvällä kielessä, että se myrkyttää ajattelun. Markkinatalous käyttää rakkaudennälkäisiä raukkoja hyväkseen. Ei olemisen tarkoitus ole osoittaa myötätuntoa tai näennäistä kiinnostusta tai velvollisuusystävyyttä, vaan rakkautta. Samaistammeko rakkauden omistamisen tavaran omistamiseen? Tuleeko lahja antajaltansa, vai liukuhihnalta, jonne sen ovat kädettömät aasialaislapset kääräisseet? Mitä juhlavaa on isänpäiväkortissa, johon tietokone on kirjoittanut ”Onnea isälle”? Kyseessä on suuren tehtaan byrokraattinen koneisto. Epäeettisesti tuotettua pseudo-onnea. Aidoimmillaan rakkaus ilmenee kielen ja kosketuksen kautta.

Esimerkki: tiedän rakastavani, mutta kehossa ei tapahdu vavahduttavia emotionaalisia reaktioita. Onko silti kyse rakkaudesta, vai jostain muusta? Kosketus luo lämpöä. Lämpö muistuttaa rakkauden fyysisestä ilmenemismuodosta. Mutta himo on erotettava rakkaudesta. Rakkaus on olemassa puhtaasti vain ajatuksen tasolla. Rakastuminen/rakastaminen. Rakastuminen on aivokemiaa joka liittyy parinvalintaan ja suvun jatkamiseen. Rakastaminen on valinta. Rakastuminen päättyy aina. Niin päättyy rakastaminenkin, joskus vasta silloin kun multa ropisee arkun kanteen. Poika tapaa tytön, menettää tytön jne.


Pelko on vihaa oivempi vastapari rakkaudelle. Kun ihminen pelkää, hän ei kykene rakastamaan. Rakkaus on päätös uskoa toisen hyvyyteen. Vallan luovutus toiselle ihmiselle. Jos ei ole oppinut luottamaan, työskentelee aktiivisesti rakkauden voimaa vastaan. Jos lapsi ei saa tai ymmärrä rakkautta, hän pelkää kohdata sitä. Kieltää rakkauden olemassaolon. Joutuu tilanteisiin, joissa rakkauden kohde eliminoidaan haluttomuudesta tunnistaa se. Näin tapahtuu konfliktissa. Konflikti on aina kielellinen väärinymmärrys. Ristiriita voi olla myös henkilön itsensä sisällä. Haluat sanoa kivasti, mutta et pysty. Vitsien vääntely ystävän uudesta kampauksesta. Suu auki nauravien hammaskaluston paheksunta. Kaunis tanssija ja hikinen pyllynpuristelija.

Edellinen kaaviona:
1. Henkilö ei saa rakkautta.
2. Henkilö ei opi tunnistamaan rakkautta.
3. Rakkaus haluaa ulos, pyrkii toteuttamaan itseään (ihmisen luonto).
4. Henkilö pelkää, ei luota muihin, eikä halua päästää rakkautta ulos.
5. Pelko luo vihan. Syntyy pyrkimys vähentää rakkautta. Väkivalta kadottaa rakkautta ihmisten välillä. Lyöjästä ei tunnu enää yhtä pahalta, koska rakkauden määrä on suhteessa vähentynyt.


"Rakkaus yleisesti on koko elämän, olemisen tarkoitus." (kuva: www.kremlin.ru)

Aikamme despootti on oikeassa. Rakkaus on kaiken kasassa pitävä voima, elämän alku ja ihmiskunnan hohtava pelastusrengas. Ei ole tehokkaampaa keinoa kurjuuden peittoamiseen. Rakkaus voi pelastaa elämän. Rakkaus estää meitä tappamasta toinen toisiamme. Rakkaus antaa ihmiselle moraalin. Rakkaus antaa syyn elää. Olisiko elämässä mitään järkeä ilman rakkautta?

Eetu Jay

PS. Joonas Konstig kirjoittaa rakkaudesta hyvin.
PPS. Jesse Raatikainen kirjoittaa rakkaudesta kulttuuriin - hyvin.

Kommentit

Suositut tekstit