Joku sana viinasta


Opiskelijaelmää Lapin yliopistossa -blogin sarjakuvablogisti julkaisi taannoin sarjiksen nimeltään Alkoholimonologi. Sarjis käsitteli sitä, voiko yliopisto-opiskelija olla käyttämättä alkoholia. Sarjakuva herätteli omia ajatuksia, sillä itse en käytä mitenkään ylen määrin alkoholia ja esimerkiksi viime vuonna meni reilu puoli vuotta kuivin suin ihan huomaamatta.

Alkoholikeskustelua herätteli myös vastikään juhlan aiheena ollut vappu. Yliopistossa vapun juhlinta alkaa hyvissä ajoin ja jotkin opiskelijatoverit juhlivat melkein viikon. Itse olin vapun ajan Oulussa missä vappu näkyy ja kuuluu ja erityisesti vappuviikko oli täynnä kaikenlaisia tapahtumia! On jännä, miten vapun aikaan julkijuopottelusta tulee hyväksyttävää. Nuoret ihmiset kulkevat kylillä ja kirkolla lonkerot toisessa ja pää toisessa kainalossa. Kannattaisiko välillä hidastaa? Vapun aaton iltana naukkailin itsekin pari lasillista kuohuvaa ja hieman kauhulla katselin kotimatkalla, kun joka nurkan takana seisoi ambulanssi tai poliisiauto auttamassa sammuneita nuoria opiskelijoita. 

En saarnaa. Käytän itsekin alkoholia ja joskus on mukava ottaa lasillinen (tai pullollinen) hyvässä seurassa. Minun suusta ei kuitenkaan kuulu että: ”No kun muutkin”, vaan käyttö lähtee omasta fiiliksestä ja kulloisestakin tilanteesta. Useammin olen kuitenkin liikenteessä selvin päin ja silloin saan osakseni ihmetystä ja painostusta, ja lisää ihmetystä. Kuinkahan monta kertaa minulta on kysytty, että olenko raskaana.. 

Minun mielestäni koskaan ei ole pakko juoda ja mielestäni yleiset ryyppyjuhlat kuten uusivuosi, juhannus ja vappu, ovat huonoin keksintö ikinä! Porukalla on aina hirveä stressi, että mitä juo, missä ja milloin. Lähtökohta kun on, että on pakko juoda. Pakko juhlia. Pakko vetää pää täyteen. Eikö osata enää pitää hauskaa selvin päin?

Syksyllä aloittaessani yliopisto-opinnot lähestulkoon järkytyin siitä, kuinka paljon yliopistossa otetaan kuppia. Toki, olin kuullut, että yliopistossa tykätään juhlia, mutta ihan tällaista en odottanut. Ennen fuksiaisia saimme kuulla, että kenenkään ei ole pakko juoda, mutta ensimmäinen tehtävä oli juoda ryhmän kesken litran kokoinen pönikkä viinaa. Eihän se ole pakko juoda, mutta tilanne on aika kuumottava, varsinkin jos satut olemaan ujo ja hiljainen: ryhmäpaineen uhri. 


Yhteenvetona: Jokainen saa juoda niin paljon kuin haluaa, milloin haluaa. Jokaisen on kuitenkin hyvä ottaa muut huomioon, myös ne, jotka eivät omasta tahdostaan halua juoda. En minäkään vaadi ollessani baarissa selvin päin, että kaikilla muilla pitää lopettaa juominen. 

Ihanaa lauantaita kaikille! Selvää, tai humalaista :)

Minna

Kommentit

Suositut tekstit