R.I.P Valistustalo

Kuten moni teistä onkin varmaan Facebookin tai muun sosiaalisen median kautta saanut kuulla, Lapin Yliopiston Ylioppilaskunnan eli tuttavallisemmin LYY:n omistuksessa oleva valistustalo on saanut nyt purkutuomion. Ympäristölautakunta äänesti asiasta tuloksin 5-3. Itse en ihmettele päätöstä, talo olisi vaatinut melkoisen remontin ja siihen vaadittavat rahat olisivat olleet näinä talouden synkkinä aikoina melkoisen tiukassa. Silti on sääli, että opiskelijoiden keskuudessa suosittu ravintola joutuu nyt sulkemaan ovensa, tai vaihtoehtoisesti etsimään uudet tilat. Samoin Valistustalon tiloissa toimiva kuntosali joutuu nyt muuttamaan uusiin tiloihin, toivottavasti ei ainakaan lopeta toimintaansa. Vasta alkaneet tankotanssikurssit (allekirjoittanut mukaan lukien) ovat herättäneet innostusta ja kiinnostusta viimeinki saavuttuaan tänne Lappiinkin.

Museoviraston mukaan rakennusta ei olisi pitänyt purkaa sen historiallisen arvon vuoksi. Kieltämättä Valistustalolla on ehtinyt olla kaikenlaista toimintaa, aina yrittäjänaisista nykyiseen Tivoli-yökerhoon. 1950-luvulla rakennettu Valistustaloa on uudistettu viimeksi parisen vuotta sitten, kun Tivolin ravintoloitsija uudisti yökerhon ilmettä ja ravintolaan hankittiin mm. valolattia. Lyhyeksi jäi sekin ilo.

Mutta nyt herää kysymys, mitä Valistustalon tilalle? Itse pitäisin suuressa arvossa, jos paikalle saataisiin opiskelijaystävällinen kuntosali, tai niin ikään virkistäytymistila (=yökerho), koska vaihtoehdot tasokkaan yökerhon löytämiseksi käyvät vähiin. Itse en lue Sedulaa tahi Dorista näiden joukkoon. Luultavasti joudumme kuitenkin pettymään, ja paikalle pykätään jälleen yksi betonihirvitys, joita Rovaniemi on jo pullollaan. Eli kerrostalo. Mikäs siiinä, sopu sijaa antaa. Mutta tehkää siitä nyt edes opiskelija-asuntoja, pliis.

Loppuun YLE:n julkaisema uutinen sekä linkkejä valistustalon historiasta:

http://yle.fi/alueet/lappi/2012/02/valistustalolle_purkulupa_3244564.html

http://www.kaltio.fi/vanhat/indexaeb3.html?871

http://www.rovaniemenyrittajanaiset.com/?page_id=22

http://areena.yle.fi/audio/1328687505517
Kommentit

Suositut tekstit