Opiskelijabudjetin ruokaa

Palatessani Suomeen suurin ongelma tulee olemaan kiinalaisesta ruoasta luopuminen.A) Se on halpaa B) Se on hyvää C) Se on terveellistä. Mahansa saa täyteen jo 0.30e katukojun antimista, mutta ravintolaruokakin tulee suuta kohden maksamaan yleensä alle 4e juomineen. Kaiken lisäksi suurin osa ravintoloista on saman hintaisia. Vaikka siis astelisi sisään kalliinkin näköiseen ravintolaan ei syöminen ole silti liian tyyristä. Olen myös kasvissyöjänä onnistunut löytämään lähestulkoon aina itselleni sopivan annoksen, vaikka kasvissyöntiä ei täällä varsinaisesti tunnetakkaan. Ruokailusta onkin alkanut tulla varsinainen päivän kohokohta. Opiskelijakin tuntee itsensä varsinaiseksi pohataksi, kun ravintolassa voi syödä vaikka päivittäin. 3kk aikana ruokaa on tullut laitettua kotona yhden ainoan kerran..

Ainoastaan ruoan tilaaminen on muodostunut ajoittain haasteeksi. Ruokalistat sinänsä ovat yleensä hyvinkin ulkomaalaisystävällisiä, sillä suurimmasta osasta löytyy annosten kuvat. Ongelma tulee vastaan siinä vaiheessa kun ruoka tulee pöytään. Yleensä sitä on nimittäin aivan liikaa. Kiinassa kun ei yleensä tilata yhtä annosta per syöjä, vaan pöytään tilataan useampi lautanen vihanneksia, lihaa, kalaa jne. ja ainoastaan riisikuppi tulee jokaiselle syöjälle omaksi. Niinpä annoksia tulee usein tilattua vähintään neljälle, vaikka syöjiä olisi vain kaksi.

Ongelmaksi saattaa  myös muodostua makujen yhteensovittaminen. Välillä tulee esim. tilattua koko pöytä täyteen tulista tai liian tuhtia ruokaa. Kiinalaiset ovat itse suorastaan mestareita koostamaan aterian tasapainoiseksi. Liha, tofu tai kala kuuluu yleensä jokaiselle aterialle, mutta määrä on melko paljon pienempi kuin Suomessa. Lihan lisäksi ateria koostuu usein pähkinöstä, siemenistä, kasviksista  (pinaatti, kaalit., salaatit--> kaikki höyrytetään), sienistä jne. Kastikkeet ovat äärimmäisen maistuvia ja vaikka öljyä käytetään ajoittain runsaasti ei ruoka jätä jälkeensä ähkyä. Jälkiruokakulttuuria ei Kiinassa suuremmalti ole, mutta aterian päälle voi nauttia esim. lautasellisen hedelmiä.

Vakaa tarkoitukseni on jo varata koneesta kaksi paikkaa paluulennolle. Taidan lähteä syömään.


Kommentit

Suositut tekstit